Nyitókép: A képen Gitanas Nauséda litván elnök, forrás: SITA/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

 

Vegyes érzelmeket váltott ki Orbán Viktor magyar miniszterelnök kiállása az olajembargó kapcsán az EU hatodik szankciós csomagjának vitájában. Míg van, aki elvenné miatta Magyarország szavazati jogát az EU-ban, vagy saját sikereként adja el a magyar álláspontot, addig olyan politikust is találni, aki köszönetet mond Orbánnak.

 

Ilyen például Gitanas Nauséda litván elnök, aki egy interjú során elmondta,

 

„Valójában szeretném megköszönni Orbán Viktornak, hogy kiállt az olajembargó ellen. Tény, hogy mind Magyarország, mind Csehország, Szlovákia olyan országok, amelyeknek nincs közvetlen kapcsolata a tengerrel, és függnek az olajvezetékektől. Tehát a gyakorlatban ez a fő, és néha talán az egyetlen kínálati alternatíva”

 

mondta a litván elnök azzal, hogy volt félelem amiatt, hogy ezek az országok energiaforrás nélkül maradhatnak.

 hirdetes_810x300  

 

„Mondanom sem kell, hogy volt félelem amiatt, hogyha ez vagy más megtörténik, akkor energiaforrás nélkül maradhatnak. De ugyanakkor Orbán Viktor a tárgyalóasztalnál próbált megoldást találni és azonnal láttam, hogy megpróbálja megtalálni a kompromisszumot. Ezért találtunk kompromisszumot és nem is kellettek hozzá napok, hogy megtaláljuk a megoldsát, amikor mindannyian azon törtük a fejünket, hogy kitörjünk a holpontról”

 

tette hozzá azzal, hogy „a megoldás gyorsan megszületett, és nagyon szép, világos üzenetet” küldtek a világnak, „így még aznap este felkerestem Viktort és megköszöntem ezt a kompromisszumot”.

 

 

A lett kormányfő nem tartja Putyin szövetségesének Orbánt

 

Arturs Krišjānis Kariņš Pozsonyban, a Globsec konferencia után a Denník N-nek adott interjújában arra a felvetésre, hogy Orbán Viktort Vlagyimir Putyin szövetségesének tartja-e, azzal válaszolt, hogy ezt nem mondaná.

 

„Mindig úgy értelmeztem, hogy Orbán elnök elsősorban hazai közönségéhez szól. Megértem, hogy a csúcs előtti kijelentései rendkívül élesnek tűnhettek és nem értettem egyet velük. De magán a csúcson rendkívül racionális volt, és azzal is egyetértett, hogy Putyint meg kell állítani. Végül sikerült kompromisszumot találnunk”

 

mondta a lett kormányfő, majd elmagyarázta, hogy az európai vezetők elsősorban a saját országukban élőknek üzennek és csak utána a nemzetközi közösségnek.

 

Az EP alelnöke: Fosszák meg Magyarországot szavazati jogától az Európai Unióban!

 

A német szociáldemokrata párt színeiben politizáló EP-alelnök, Katarina Barley a Die Zeit idézete szerint az MDR Aktuellnek adott interjújában arról beszélt, hogy

 

„Magyarországot meg kellene fosztani szavazati jogától az Európai Unióban”.

 

Barley ezt azzal magyarázta, hogy álláspontja szerint Magyarország az egyhangúság elvével visszaél, és azt zsarolásra használja.

 

A német politikus szerint egy uniós tagállam szavazati joga felfüggeszthető a jogállamiság megsértése miatt.

 

„Pontosan Magyarországon már nem lehet demokratikus viszonyokról és jogállamiságról beszélni”

 

tette hozzá Barley.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.