Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Olivier Matthys

 

A nyugati mainstream a „NATO-ellenes propaganda” számlájára írja, hogy Bulgáriában a lakosság 38 százaléka kiléptetné hazáját a NATO-ból. Az adat egyébként a GLOBSEC agytröszt idei Trends felméréséből adódik, méghozzá úgy, hogy Bulgária az egyetlen ország, ahol a tavalyi évhez képest nőtt a NATO-ból kilépni vágyók aránya – egészen pontosan 13 százalékponttal.

 

A felmérés szerint Bulgária a legkevésbé elkötelezett ország az euroatlanti integráció iránt. Bár az EU-tagság megítélése sokkal jobb, a vizsgált kilenc közép-kelet-európai ország közül megint csak itt nőtt az EU-tagságot ellenzők aránya – a tavalyi 17 százalékról 23 százalékra.

 

Közben a cseheknél egy év alatt 66 százalékról 80 százalékra nőtt az EU-tagságot támogatók aránya, 72-ről 87 százalékra pedig a NATO-tagságot támogató aránya.

 

 hirdetes_810x300  

Szlovákiában a helyzet szintén nyugat felé mutat, a NATO-tagságot pártolók aránya 72 százalékra emelkedett (+9 százalékpont), az EU-tagságot pedig 77 százaléknyian szavaznák meg, ha most lenne róla referendum.

 

Ami a bolgárok orientációját illeti, a felmérés szerint 57 százalékuk az Ukrajna elleni invázió ellenére sem tartja fenyegetésnek Oroszországot.  Mi azért felvetjük a költői a kérdést, hogy vajon a Globsec miért érzi úgy, hogy úgy kell megszerkesztenie a kérdéseket, hogy az euroatlanti integráció és az oroszellenesség között egyenlőségjelet próbál tenni…

 

A bolgárok esetében a legmagasabb a Vlagyimir Putyin orosz elnököt pozitívan szemlélők aránya (29 százalék, Szlovákiában ez az arány a második legmagasabb, 24 százalék).

 

A Globsec szerint az is a Kreml háborús propagandájának eredménye, hogy Bulgáriában a legnagyobb a Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt negatívan szemlélők aránya (50 százalék), dobogós második Szlovákia (42 százalék), harmadik Magyarország (40 százalék). Mi itt azért megjegyezzük, hogy a Globsec felmérésének nem kéne úgy tennie, mintha Zelenszkij az invázió előtt nem politizált volna. A neki szóló kritikák nagy része ugyanis nem az invázióval vagy Oroszországgal áll összefüggésben, hanem korábbi politikájával.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!