Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Francisco Seco

 

Sorsdöntő csata zajlik Szeverodonyecknél, Kelet-Ukrajnában. Az ukrán haderő még tartja magát, de az orosz felőrlő taktika eredményesnek tűnik. A legújabb műholdfelvételek alapján elképesztő a pusztítás mértéke a térségben. Az oroszok azzal vádolták meg az ukránokat, hogy amerikai fegyverrel lőttek be orosz területre. Ez az orosz-ukrán háború 105. napja.

 

Az ukrán haderő egyelőre még tartja magát Szeverodonyeck városában. A védők az ottani ipari területre szorultak vissza. Az eredetileg 101 ezer fős város stratégiai jelentőségű, egyúttal az ukrán Lihanszk megye utolsó olyan városa, amely még ukrán kézen van.

 

Alapvetően kelet-ukrajna többi frontján állóháború van, az oroszok a többi térségben védekezésre rendezkedtek be. Az ukránoknak átütő sikerei nincsenek, kisebb győzelmeket arattak Herszonnál.

 

 hirdetes_810x300  

Jelenleg a front hossza több mint 500 kilométer. 

 

Ugyanakkor Zaporozzsjia, Novoplavlivszka és Avdjivka településeknél „heves tűz alatt” tartják az ukránokat az oroszok. Szlovjanszknál is egyre nagyobb az ukránokra nehezedő nyomás, Bakhmutnál pedig a légicsapások váltal intenzívebbé.

 

Amerikai ajándékcsomag

 

Közben új részletek derültek ki az Ukrajnának küldött amerikai fegyverekről. A 4 milliárd dollár értékű lista a következő tételeket tartalmazza:

 

  • 6500 Javelin páncéltörő rakéta,
  • 20 ezer könnyű páncéltörő fegyver,
  • 1400 Stinger föld-levegő rakéta,
  • 108 darab M777-es önjáró löveg 220 ezer darab munícióval,
  • 4 HIMARS rakéta-sorozatvető (elvileg 300-ról 70 kilométerre „butított” munícióval),
  • 121 darab Phoenix Ghost és 700 darab Switchblad  harcidrón,
  • 200 darab páncélozott gyalogság elleni harcijármű,
  • Több tucat Humvee katonai terepjáró,
  • 200 szovjet gyártmányú MiG-17-es,
  • 7200 darab lőfegyver 50 mm-es töltényekkel,
  • 3 darab AN/TPQ-36-os radaregység.

 

Zelenszkij: Ez túl sok lesz Oroszoszágnak

 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint a háború „kiéghet”, alább hagyhat, ha Moszkva rájön, hogy nem veszthet el több katonát a fronton.

 

„Eljön a nap, amikor a veszteségek száma még Oroszország esetében is meghaladja a megengedett határt”

 

fogalmazott Zelenszkij kedd esti veiós bejelentkezésében.

 

A legtöbb, ami az ukránoknak jut, hogy időt nyernek

 

A BBC közlése szerint a kelet-ukrajnai orosz támadás hatalmas nyomás alatt tartja az ukrán erőket. Szeverodonyeck városának nagy része orosz kéz alatt van, az oroszok pedig több irányból is próbálják katlanba zárni az ukrán védelmet. Az oroszok minden megtesznek Liszicsanszk elfoglalása érdekében.

 

A BBC tudósítója elmondása szerint egy 2014-től kelet-ukrajnai fronton harcoló katona azt mondta neki, hogy a legtöbb, amit az ukrán haderő tehet, hogy időt nyer, és megpróbál nem visszavonulni, esély sincs ellentámadásra, vagy győzelemre.

 

Amerikai tarackkal lőttek orosz területre?

 

Egy orosz tábornok azzal vádolta meg az ukránok, hogy egy amerikai önjáró löveggel tüzeltek orosz határmenti területre. A tábornok szerint az amerikai M777-es ágyúkról van szó. Azzal is megvádolta az ukránokat, hogy az élelmiszerválság ellenére szándékosan gabonatárolók mellett helyezik el önjáró lövegeiket (ez egyébként logikus lépés, az oroszok nem lőhetik ki a tarackokat anélkül, hogy ne semmisítenék meg a gabonakészleket…).

 

Az oroszok már korábban is felelőtlen lépésnek nevezték az USA döntését, hogy nehézfegyverekkel látja el Ukrajnát.

 

Forrás: Understandingwar.org

 

Körkép.sk, Reuters, BBC, MTI

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!