Nyitókép forrása: stratfor.com

 

A litván hatóságok a néhány nappal ezelőtt bejelentették, hogy június 18-tól megtiltják az EU szankcióinak hatálya alá eső termékek átszállítását Litvánia területén Kalinyingrádra, Oroszország exklávéjába.

 

Anton Alikhanov, Kalinyingrád kormányzója a tilalom hírére még pénteken azt nyilatkozta, a litván intézkedés elsősorban a szénszállításokat, építőanyagokat, fejlett technológiai berendezéseket érinti, ami a kalinyingrádi import 50 százalékát öleli fel.

 

Alikhanov arra kérte a kalinyingrádi polgárokat, hogy nem kezdjenek pánikszerű felvásárlásokba, és már elindult Szentpétervárról két hajó a szükséges ellátmánnyal.

 

 hirdetes_810x300  

A kereskedelmi szállítások blokkolását kvázi végrehajtó litván vasúti szolgálat nem kívánta kommentálni a döntést, sőt, a litván külügyminisztérium még a Reuters kérdéseire sem akart válaszolni. A hivatalos álláspont szerint Litvánia azután döntött így, hogy Brüsszel „felvilágosította az oroszellenes szankciók alkalmazási módjáról”.

 

Litvánia egyébként joggal nyugtalan az orosz-ukrán háború kapcsán. Mindössze egy száz kilométeres Lengyelországgal közös határszakasz köti össze a három balti országot a NATO többi országával, ez a nyúlfarknyi vonal pedig Kalinyingrád és Fehéroroszország közé van ékelődve.

 

Kalinyingrád ugyanakkor a kontinentális Európa egyik legmilitarizáltabb területe, itt állomásozik Oroszország balti-tengeri flottája.

 

Reuters.com, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!