Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Markus Schreiber

 

Robert Habeck (Zöldek) német gazdasági miniszter és alkancellár kedden Németország elleni támadásként jellemezte az orosz Gazprom azon döntését, hogy korlátozza a Németországba irányuló földgáz mennyiségét.

 

„Az Északi Áramlat 1-en keresztül érkező szállítmányok csökkentése közvetlen támadás ellenünk”

 

mondta Habeck egy német ipari konferencián.

 

A Gazprom a múlt hét második felében több lépcsőben az eredeti szállítási mennyiség mindössze 40 százalékra vágta vissza az Északi-Áramlat 1-en keresztül érkező földgázszállítások volumenét. Ez több országban, főleg Németországban és Olaszországban, valamint Ausztriában is problémát okoz az ellátás hosszútávú (értsd: a következő fűtési szezonra történő) biztosítása szempontjából.

 hirdetes_810x300  

 

A németek a kezdetektől azt állítják, hogy az oroszok politikai döntést hoztak, Moszkva azonban a szankciók miatt késve érkező turbinákra hivatkozik. Ha Moszkva arra játszik, hogy Európa ne érezze magát biztonságban energiaellátás szempontjából a soron következő fűtési szezon idejére, akkor meg kell akadályoznia, hogy feltöltse tartaléktárolóit, amelyeket egyébként az elmúlt hónapokban rekordidő alatt 52 százalék fölé tornáztak.

 

Körkép.sk, Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!