Nyitókép: SITA/Branislav Bibel

 

Soha nem lesz vakcinánk a koronavírus aktuális variánsára. Ennek ellenére a védőoltás a leghatékonyabb eszköz a covid ellen – mondta Jan Trnka cseh biokémikus.

 

Jelenleg a BA.4 és BA.5 szubvariánsok dominálnak a népesség körében, de új variánsok is megjelennek, amelyek még gyorsabban terjednek. Jan Trnka a jelenleg elterjedt mutációt célzó vakcinát tartaná a legjobb megelőzésnek, ez viszont nem reális.

 

„Még ha a koronavírus elleni vakcina is a történelem leggyorsabban kifejlesztett vakcinája, akkor is eltart egy ideig ezek kifejlesztése“ – mondta Trnka. Szerinte a covidot megpróbálhatjuk utolérni, de szinte esélytelen, mert globálisan és sokkal gyorsabban terjed, mint bármely más légúti vírus.

 

Azzal, hogy gyorsan terjed, gyorsan is mutálódik. Bár egy pontosan célzott oltóanyag hatékonyabb lehetne, továbbra is a jelenlegi vakcinákat tartja a legjobb eszköznek a koronavírus elleni védekezésben.

 

Az oltás védőhatása idővel csökken, de Trnka szerint valószínűleg soha nem válik semmissé. „A becsült védelem nagyjából négy-hat hónapig tart az oltóanyag beadása után. Ez természetesen individuális, és függ attól, hogy az adott személy korábban legyőzte-e a covidot“ – magyarázta Jan Trnka az iRozhlas.cz-nek.

 

A biokémikus szerint október-november környékén lesznek elérhetők az újabb módosított vakcinák. Trnka szerint az is elképzelhető, hogy a várható őszi hullám a téli hónapokra vagy tavasz elejére tolódik.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!