Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Evgeniy Maloletka

 

Ismét erőteljesebb harci tevékenységre lehet számítani Ukrajnában. Csütörtökre virradóra rakétatámadás érte Csernyihivet és Kijevet is, közben az oroszok csapatokat vonnak össze délen, Herszon közelében. Az oroszok nehéz helyzetbe kerültek a Dnyepernél.

 

Csernyihiv az ország északi területén található, ide vélhetően fehérorosz területről kilőtt ballisztikus rakéták csapódtak be csütörtökön hajnalban. Az áldozatokról és károkról egyelőre nincsenek hírek.

 

Az egyik ukrán elnöki tanácsadó, Olekszij Aresztovics szerint az oroszok „masszív csapatösszevonásba kezdtek” a déli frontnál. Az ukrán (politikailag motivált) értelmezés szerint az oroszok „tudatosították, hogy nem tudják bevenni Donbaszt, ezért más területekre fókuszálnának”.

 

 hirdetes_810x300  

Azt nem lehet tudni, hogy ha valós az orosz csapatösszevonás híre, akkor az Herszon megye védelmét szolgálja, vagy egy támadás előkészítése lenne. Az ukránok már korábban jelezték, hogy „ellentámadásba kezdenek” Herszonnál, ami abból áll, hogy előbb távolról megsemmisítik a stratégiai célpontokat, csak ezután indítanának szárazföldi műveleteket. A teljesség kedvéért meg kell jegyezni, hogy az ukrán „ellentámadás” bejelentése részben Kijev válasza volt Luhanszk megye elvesztésére, hogy ellensúlyozzák a donbaszi csatában elszenvedett kudarcokat.

 

Az ukrán hatóságokra hivatkozva a The Guardian brit baloldali lap azt közölte, hogy rakéták csapódtak be Viszgorodba, Kijev egyik külvárosába. Az ukrán vezetés csak annyit árult el, hogy „infrastruktúra elleni támadás” történt.

 

Mikolajiv városában az orosz rakéták egy egyetemi épületet romboltak le, illetve megsemmisítettek egy raktárépületet.

 

Harkivban a helyi polgármester szerint két Sz-300-as rakéta csapódott be, komoly károk nem keletkeztek. Megjegyezzük, az Sz-300-as légvédelmi rendszer, nem nagyon használják szárazföldi célpontok ellen.

 

Közben Kijev bejelentette, hogy az oroszok által elfoglalt Herszon városában az ottani ukrán ellenállás bombamerényletben megölt egy rendőrt és egy másikat megsebesített.

 

„Az ukrán ellenállási mozgalom megtisztítja Herszont az árulóktól”

 

közölte az ukrán katonai elhárítás.

 

Ukrán átütő siker Herszonnál

 

A herszoni Antonivszkij-híd járhatatlanná járt, miután az ukránok az amerikaiaktól kapott nagyhatótávolságú rakétákkal csapást mértek rá.

 

A brit hírszerzés szerint a híd jelentőségét az adja, hogy ezen keresztül kapott utánpótlást a Dnyeper folyó nyugati oldalán lévő 49. orosz hadsereg. A hadosztály ellátása most problémássá vált az oroszok számára. A britek szerint ez az ukrán ellentámadás része.

 

Demkó Attila, az MCC Geopolitikai Műhelyének vezetője a facebookon írt bejegyzésében felhívta a figyelmet, hogy az oroszok várhatóan pontonos átkelőt próbálnak majd kiépíteni, aminek áteresztőképessége lényegesen kisebb az Antonivszkij hídénál.

 

Demkó szerint az oroszok részéről a rendezett visszavonulás lenne a  katonailag megfelelő lépés, a felszabadult erőket átirányítani a Donbasz bevételéhez, a folyót pedig a túlpartról védeni. Ez ugyanakkor súlyos politikai vereséget jelentene az oroszok számára.

 

A szakértő azt is megjegyezte, hogy az amerikai HIMARS rakéta-sorozatvetők ezúttal valóban fordulatot hozhatnak – ott, ahol három hídon múlik minden.

 

Körkép.s, reuters, bbc

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!