Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Virginia Mayo

 

Mától hatályos az Európai Unió gázszolidaritási mcechanizmusa, amelynek legfontosabb intézkedése, hogy gázellátási vészhelyzet esetén kötelezhetik a tagállamokat a fogyasztásuk 15 százalékos visszavágására.

 

Az intézkedés jelenlegi állapotában jövő év márciusáig lesz érvényes.

 

A TASR hírügynökség azzal a homályos megfogalmazással magyarázza az intézkedés szükségességét, hogy az EU így akarja növelni téli gáztartalékait. Valójában arról van szó, hogy az EU fogyasztáskorlátozással akar lehetőséget teremteni arra, hogy az olyan országok, amelyek nem tudtak elegendő földgázt felhalmozni, más országoktól kaphassanak (mivel azok fogyasztásuk 15 százalékát nyilván nem használhatják el, ha életbe lép a gázellátási vészhelyzet, így akár túl is adhatnak rajta…).

 

 hirdetes_810x300  

A kritikusok szerint az intézkedés egyértelműen Németország megsegítéséről szól, amely már több kétoldalú gázellátási szerződést is tető alá hozott idén, legutóbb Csehországgal. A német gáztárolókban az éves fogyasztás mindössze 17 százalékát sikerült betárolni.

 

Az orosz gáztól kevésbé függő országok (Franciaország, Portugália, Spanyolország) ezért elég tartózkodóan nyilatkoznak az intézkedésről, például eleve kizártnak tartják a 15 százalékos megtakarítás megvalósítását. Beszédes az is, hogy az eredeti terv arról szólt, hogy az Európai Bizottság (amelynek elnöke német) önhatalmúlag hirdethet ki gázvészhelyzetet (kötelező spórolást) három tagállam kezdeményezésére. A végleges verzióba öt tagállam kezdeményezése és az Európai Tanács minősített többségi szavazása került be – így Brüsszel kvázi hoppon maradt.

 

Az első hivatalos tárgyalásokon egyedül Magyarország tiltakozott és szavazott nemmel az intézkedés kapcsán. A végleges szövegezésről a múlt héten döntöttek a tagállamok, akkor már a lengyelek sem támogatták. Szlovákia már jóval a tárgyalások megkezdése előtt egyértelművé tette, hogy a legkisebb ellenállást sem fogja tanúsítani – bár a részleteket akkor még nem is lehetett tudni a tervről.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.