Nyitókép: AP Photo/Andrew Kravchenko

 

Ukrajna újjászületett, amikor Oroszország hat hónappal ezelőtt elindította invázióját – jelentette ki Volodimir Zelenszkij elnök Ukrajna függetlenségének napja alkalmából tartott beszédében, amely szerint az ukránoknak „tettekkel kellett bizonyítaniuk szavainkat“.

 

Elmondása szerint február 24-én „megtartották a második országos népszavazást“, amelyen „nem szavazással, hanem lélekben és lelkiismeretben“ kellett igent mondani a függetlenségre.

 

 „Február huszonnegyedikén hajnali négykor feltámadt egy új nemzet. Nem megszületett, hanem újjászületett. Egy nemzet, amely nem sírt, nem sikoltozott, nem ijedt meg. Nem futott el. Nem adta fel. Nem felejtett”

 

– mondta Zelenszkij érzelmekkel túlfűtött videójában.

 

Zelenszkij beszédében az ukránokat is megdicsérte azért, ahogyan Ukrajna megsegítésére mozgósítottak a frontvonalon folytatott harcoktól egészen a háborús erőfeszítésekre történő pénzforrások beszerzéséig. Azt is megjegyezte, hogy Ukrajna „már hat hónapja állja a sarat“.

 

„Minden új nap új ok arra, hogy miért ne adjuk fel. Mert ha már ennyi mindenen keresztülmentünk, akkor nincs jogunk arra, hogy a vége előtt feladjuk”

 

– jelentette ki.

 

Egyúttal ígéretet tett az ukrán kormányzat visszaállítására az annektált Krím-félszigeten és az oroszok által megszállt Donbász térségében, „bármilyen módon is”.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!