Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Michael Sohn

 

Az Ukrajna elleni orosz invázió felgyorsítja az világ átállását a megújuló energiaforrásokra, köszönhetően annak, hogy a konfliktus jelentősen megdrágította a kőolaj és földgáz árát – jelentette ki az Egyesült Államok klímaügyi főmegbízottja, Rick Duke a canberrai Ausztrál Nemzeti Egyetemen (ANU) elmondott beszédében.

 

Duke az orosz inváziót az „egyik legnagyobb geopolitikai mozgatóerőnek” nevezte az megújuló energiaforrásokra való átállás terén.

 

„Az Európai Unió megháromszorozta erőfeszítéseit a megújuló energiaforrások bevezetését illetően, (…) Egy ideig még eltart, de a tempó gyorsul az ukrán konfliktus miatt”

 

fogalmazott a TASR hírügynökség szerint.

 hirdetes_810x300  

 

Néhány dolgot érdemes azonban leszögezni az amerikai diplomata kijelentései kapcsán: nem az EU, hanem az USA és Kína a világ két legnagyobb károsanyag-kibocsátója, így inkább az USA-tól kellene elvárni a fent említett előrelépéseket.

 

Másrészt nehezen összeegyeztethető a zöld átmenettel a tankerhajókon szállított cseppfolyósított palagáz koncepciója.

 

Harmadszor pedig, nyilván nem az USA és maga Duke fogja megfizetni annak az árát, hogy a jelenlegi energiaválság az infláción keresztül felégeti a lakosság megtakarításait és életszínvonalát – nem beszélve a foglalkoztatásról és a jövőbeli kilátásokról.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!