Nyitókép: Getty Images

 

Európa energiaválsága fokozódik. Az áram ára Európa két kulcsfontosságú piacán is több mint 25 százalékkal emelkedett pénteken – írta a Bloomberg. Az európai áram ára először lépte át az 1000 eurót.

 

A súlyos válság sújtotta Németországban és Franciaországban az áramárak szinte naponta új rekordokat döntenek. Ez annak köszönhető, hogy Oroszország beszűkítette a földgázellátást, Franciaországban pedig folyamatosan esik vissza az atomerőművek energiatermelése.

 

Az árak emelkedése azután folytatódott, hogy az Électricite de France SA állami villamos energia közműszolgáltató bejelentette, hogy több atomerőműve a vártnál később fog újra üzembe állni.

 hirdetes_810x300  

 

Franciaország hagyományosan Európa egyik legnagyobb nettó villamos energia exportőre, de mivel az éves nukleáris termelés az elmúlt több mint három évtized legrosszabb teljesítménye elé néz, ez a státusza már a múlté. Az Électricité de France (EDF) reaktorai az RTE hálózatüzemeltető pénteki adatai szerint 42 százalékkal, csupán csökkentett teljesítménnyel üzemelnek.

 

Ha nem sikerül megfékezni a válságot, az ellátás kiesése miatt ezen a télen áramkimaradások és hideg otthonok alakulhatnak ki, amelynek következtében egyre reálisabb a társadalmi zavargások kitörése. Az európai politikusok már mintegy 280 milliárd eurót különítettek el a vállalkozások és a fogyasztók számára a megugró energiaárak okozta fájdalmak enyhítésére, de a támogatás eltörpülhet a válság tényleges nagyságrendje mellett.

 

A magas energiaárak arra kényszeríthetik az iparágakat, hogy bezárják a létesítményeket vagy csökkentsék a termelést. A műtrágyagyártók világszerte messze a kapacitásuk alatt teljesítenek.

 

A Bloomberg szakértője szerint az inflációs nyomás ahogy tovább emelkedik, egyre több ipari ágazati dolgozót kezdenek majd elbocsátani.

 

„A vállalatok leállítják a termelést, mivel nehezen tudnak lépést tartani az emelkedő költségekkel” – mondta a Bloomberg londoni elemzője.

 

Az Európai Unió rendkívüli ülést hívott össze az energiaügyi miniszterekkel, hogy megvitassák az egész blokkra kiterjedő megoldásokat. Egyértelmű: a drágulás erősíti az inflációt, és veszélyezteti a háztartásokat és a vállalkozásokat az egész kontinensen.

 

„Az árak olyan magasan vannak a piac kudarca miatt, hogy azt senki sem tudja megfizetni” – mondta pénteken Petr Fiala cseh miniszterelnök.

 

hirado.hu, Bloomberg

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!