Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Dmitri Lovetsky

 

Augusztus 31-én – elvileg csak három napra – ismét leállt a gázszállítás az Északi Áramlat 1-en. A háromnapos szünetet az oroszok karbantartási munkálatokkal indokolták. Ám már a második napon olyan kijelentések hangoztak el Moszkvában, amelyek arra utalnak, hogy nem annyira egyértelmű a gázfolyósó menetrend szerinti újraindítása. Az indoklás szövegében pedig állandó helyet kaptak a nyugati szankciók.

 

A Portfólió közlése szerint augusztus 30-án Drmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő arra a kérdésre, hogy tényleg csak három napig áll-e le a szállítás, kitérő választ adott. Arra hivatkozott, hogy a szankciók miatt olyan adminisztratív és műszaki okok álltak elő, ami miatt a vezeték újraindítása ellehetetlenülhet.

 

A vezeték leállításának napján (augusztus 31.) Peszkov arról beszélt, hogy az uniós és a brit szankciók miatt a jelenleg egyetlen turbinával működő Északi Áramlat 1 vezeték „tervezett karbantartása problémákba ütközött”.

 

 hirdetes_810x300  

Később a külföldön szervizelt turbinák kapcsán azt is leszögezte, hogy „olyan jogi garanciák hiányában, melyek szerint nem fogják alkalmazni ezeket a szankciókat, lehetetlen bármit is kezdeni a turbinákkal. Majd odaszúrta, hogy ezt a helyzetet az európaiak idézték elő.

 

Az Északi Áramlat 1 már jó ideje csak normális kapacitása 20 százalékán működött, nagyban nehezítve az európai gázellátás téli biztosítását.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!