Nyitókép forrása: SIA/Russian Defense Ministry Press Service via AP

 

Korai lenne a háború menetének megfordulásáról beszélni, de szinte már kínos, amit az oroszok a fronton művelnek. Az ukrán ellentámadás, amelynek eredményességét az elmúlt héten folyamatosan fenntartásokkal kellett kezelni, most már egyértelműen sikeres. Egyesek szerint még Kijev sem gondolta, hogy ilyen messzire jutnak az ellentámadásban. Persze, mindennek két oldala van: minél nagyobb pofont kapnak az oroszok, annál nagyobb az esély a további eszkalációra. Az egy másik kérdés, hogy reális lehet-e, hogy Kijev mértéktartó marad, és a mostani eredményeket fegyverszüneti alkupozícióra váltja – vagy mohó lesz és túlvállalja magát.

 

Az izjumi és balaklijai megfutamodás már hivatalos, szombat délután a RIA Novosztyi orosz állami sajtóban már közzétettek egy nyilatkozatot, amelyben az orosz védelmi minisztérium elismerte: hivatalos döntés született a Balaklija és Izjum térségében lévő orosz csapatok „átcsoportosításáról”, és az eddig „felszabadított” (elfoglalt) donyecki területek megerősítéséről.

 

Azt is kiemelték, hogy elterelő művetekkel segítették a csapatmozgatások titokban tartását.

 

 hirdetes_810x300  

Demkó Attila biztonságpolitikai szakértő az orosz haderő most megmutatkozó gyengeségeire hívta fel a figyelmet:

 

„Ahogy már sokszor írtam, elképesztően hanyag az orosz hadsereg. Az, hogy nem építettek ki mélységben védelmet, elég valószínű, úgy tűnik, semmilyen késleltető műveletet sem tudtak végezni. Egy 50 km-es haladás ennyi idő alatt elképesztő, különösen úgy, hogy az orosz légierő papíron a világ második légiereje.

 

Emberben ukrán túlerő van az első naptól kezdve – tény. De abszolút nem értem, hogy az orosz légierő mit csinál, nem csinál, a mozgó páncélosok ellen a harci helikopterek ellenszer tudna lenni – de alig látni ilyen videót orosz oldalról (…)”

 

Más jelentések szerint az oroszok Izjumból az Oszkol folyó mögé vonultak vissza, hogy elkerüljék a bekerítést. A moszkvatér.com információi szerint az északkeleti Harkiv városától délre lényegében összeomlott az orosz védelem.

 

Nem kizárt, hogy már a jövő héten érkezik az esőzés a frontvonal vidékére, vele a Sár Generálisként emlegetett Raszputyica, amikor a betonozott utakon kívül a nehéz harcjárműveket lehetetlen lesz mozgatni. Ha ez bekövetkezik, akkor az oroszok lemondhatnak arról, hogy belátható időn belül a Donyeck maradékát is elfoglalják – sőt.

 

Az ukrán ellentámadás kétélű fegyver. Nem elképzelhetetlen, hogy eszkalációhoz vezet. Bár sokan emlegetik az esetleges taktikai atomfegyver bevetését orosz részről, ennek valószínűsége egyelőre viszonylag kicsi. Inkább képzelhető el, hogy mozgósítást rendelnek el Oroszországba, de ha ez bekövetkezik, akkor a Nyugat súlyos dilemma elé kerül Ukrajna kapcsán, mert a távolról való támogatás már nem lesz elég.

 

Kis szerencsével azonban az ukrán sikerek és a front megmozgatása szembesítik Moszkvát a saját korlátaival, és talán lesz esély arra, hogy tárgyalóasztalhoz kényszerítse a feleket. Persze sok függ attól, hogy mit súgnak Kijevnek Washingtonból – és hogy ebből Kijev mennyit fogad meg.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.