Nyitókép: AP Photo/Hiro Komae

 

Szlovákiát Zuzana Čaputová államfő képviseli majd II. Erzsébet királynő állami temetésén. A brit fél meghívására partnerével, Juraj Rizmannal érkezik majd – jelezte Martin Strižinec, az államfő szóvivője.

 

A múlt héten 96 éves korában elhunyt II. Erzsébet temetési szertartására szeptember 19-én, közép-európai idő szerint 12 órakor kerül sor a Westminster-apátságban. Az Egyesült Királyságban dolgozók erre a napra szabadnapot kapnak. A királynő nyughelye a windsori Szent György-kápolnában lesz.

 

A The Guardian közlése szerint a külföldi vendégeket és országvezetőket autóbuszokkal szállítják majd a Westminster-apátságba, saját autóikat nem használhatják a temetés helyszínén.

 

 hirdetes_810x300  

A vonatkozó kormányrendeletek szerint az országvezetők és külföldi vendégek egy központi gyülekezőhelyre érkeznek saját járműveikkel London nyugati részébe, ahol aztán autóbuszokra szállnak, melyeket a brit kormány biztosít. Erre részben azért van szükség, mert attól tartanak, hogy a rengeteg autó megbénítaná London forgalmát.

 

A londoni légi közlekedés tehermentesítése miatt a brit kormányhivatalok arra kérték az államfőket, királyokat, kormányfőket, hogy a Britanniába való utazáshoz ne saját repülőgépeiket használják, hanem inkább a rendszeres légi járatokat.

 

Ezenfelül arra kérték az országvezetőket, hogy a lehető legkisebb kísérettel érkezzenek, a legideálisabb eset, ha csak párjukat viszik, gyerekeiket, más családtagjaikat nem.

 

A brit kormány arra is figyelmeztetett, hogy a temetésen és a további kísérő szertartásokon korlátozott lesz a hely, ezért nem biztos, hogy az országvezetők családtagjai, kísérői vagy személyzete is belépést kap.

 

Az instrukciók szerint a vendégeknek legalább egy nappal a temetés előtt kellene megérkezniük Londonba. A Heathrow repülőtéren a temetés előtt a magánrepülőgépek számára nem lesz lehetőség a parkolásra sem, ha valaki mégis kormánygéppel érkezne, annak más repülőteret kell választania leszállóhelyként. Ugyancsak nem lesz lehetőség a helikopterek használatára.

 

A temetésen várhatóan több tucatnyi elnök, király, királynő, kormányfő vesz majd rész a világ minden pontjáról. Ígéretet tett a részvételre Joe Biden amerikai elnök, Naruhito japán császár, Recep Tayyip Erdogan török és Jair Bolsonaro brazil elnök is.

 

teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!