Nyitókép: Getty Images

 

Észtország, Litvánia és Lettország hétfőn lezárta határait a legtöbb orosz előtt, válaszul arra, hogy az orosz közvélemény széles körben támogatta Oroszország ukrajnai invázióját.

 

Szeptember 8-án Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök, Kaja Kallas észt miniszterelnök, Ingrida Šimonyté litván miniszterelnök és Arturs Krišjānis Kariņš lett miniszterelnök megállapodott az Európai Unió valamelyikéből vízumot kapott orosz állampolgárok beutazásának ideiglenes korlátozásáról.

 

„Oroszország kiszámíthatatlan és agresszív állam. Az állampolgárok háromnegyede támogatja a háborút. Elfogadhatatlan, hogy a háborút támogató emberek szabadon utazhassanak a világban, Litvániába és az EU-ba“

 

 hirdetes_810x300  

– mondta Agné Bilotaité litván belügyminiszter. Elmondása szerint a szóban forgó korlátozást biztonsági okokból is elfogadták.

 

Lengyelország még nem jelentette be, hogy hétfőn lezárná határait az orosz állampolgárok előtt. A balti államok és Lengyelország közötti megállapodás az intézkedés szeptember 19-től, hétfőtől történő bevezetésére vonatkozott.

 

Azok az oroszok, akik turisztikai, üzleti, sport- vagy kulturális okokból szeretnének a balti országokba utazni, a szóban forgó tilalom alapján nem léphetnek be Észtország, Litvánia és Lettország területére az EU-tagállamok valamelyikébe irányuló érvényes vízummal sem. A korlátozás kivételeket tartalmaz, például humanitárius és családi okokból, vagy diplomaták és teherautó-sofőrök esetében.

 

A balti államok azonban nem tilthatják meg az európai schengeni övezet másik országából érkező oroszok belépését a területükre. Észtország, Litvánia és Lettország vezetői ezért azt kérik, hogy más EU-tagállamok is vezessenek be hasonló korlátozásokat.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!