Nyitókép: AP Photo/Andrew Harnik

 

Joe Biden amerikai elnök úgy véli, hogy a világ jelenleg az 1962-es kubai rakétaválság óta az „Armageddon“ legnagyobb fenyegetésével néz szembe. Elmondása szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök „nem viccel, amikor taktikai nukleáris-, biológiai- és vegyi fegyverek használatáról beszél“. Biden ezt csütörtökön jelentette ki a Demokrata Párt szenátusi jelöltjeinek támogatására rendezett adománygyűjtésen.

 

„Kennedy és a kubai rakétaválság óta nem néztünk szembe az Armageddon lehetőségével“

 

– tette hozzá beszédében Biden.

 

 hirdetes_810x300  

Megkérdőjelezte továbbá Oroszország ún. nukleáris doktrínáját, és arra figyelmeztetett, hogy egy kevésbé hatékony taktikai nukleáris fegyver használata gyorsan kicsúszhat az ellenőrzés alól, és globális pusztuláshoz vezethet.

 

„Nem hiszem, hogy létezik olyan könnyen bevethető taktikai fegyvert, ami ne végződne armageddonnal“

 

– tette hozzá az amerikai elnök.

 

Az amerikai tisztviselők hetek óta óva intenek azzal kapcsolatban, hogy Oroszország tömegpusztító fegyverek használatához folyamodhat Ukrajnában, mivel a csatatéren számos visszaeséssel kell szembenéznie. Ugyanakkor az Egyesült Államok a héten arról számolt be, hogy semmi jelét nem látja annak, hogy Oroszország hamarosan atomfegyvert is bevetne, ezért az USA nem lát okot saját nukleáris stratégiájának megváltoztatására.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!