Nyitókép forrása: pixabay.com

 

Rainer Dulger, a német munkáltatói érdekvédelmi szövetségének az elnöke szerint a német nyugdíjrendszer öt éven belül életképtelenné válik, ha nem reformálják meg. A befolyásos szervezet olyan nagy munkáltatókat tömörít, amelyek országszerte 20 millió alkalmazottat foglalkoztatnak.

 

Dulger szerint a német gazdaság gyengül, a szociális rendszer pedig az összeomlás szélén áll.

 

„A költségek robbanásszerűen fognak növekedni”

 

szögezte le.

 hirdetes_810x300  

 

Az Európai Bizottság előrejelzése szerint a német szociális rendszerbe történő elvezetések összege a GDP jelenlegi 10,1 százalékáról 2070-re 12,2 százalékra emelkedik, ami Európa egyik leggyorsabb emelkedését jelenti – ennél gyorsabban a szociális kiadások csak Írországban és Norvégiában nőnek.

 

Dulger azt javasolta, hogy a nyugdíjkorhatárt a várható élettartamhoz kellene kötni (ilyen rendszer volt egy ideig, és most megint lesz Szlovákiában is – a szerk.). Azzal érvel, hogy a várható élettartam növekedése „hosszabb nyugdíjazáshoz vezet”. A burkolt megfogalmazás azt jelenti, hogy a várható élettartam emelkedéséve az emberek tovább élnek, és tovább szedik a nyugdíjat, amelynek finanszírozásához egyre nagyobb járulékkal kell megterhelni a munkát, tehát a munkáltatókat is.

 

Németországban 67 év a normál nyugdíjkorhatár. Tavaly volt próbálkozás arra, hogy 68 évre emeljék meg, de a szocdem német kancellár, Olaf Scholz ezt megakadályozta.

 

Dulger arról is beszélt, hogy a helyzetért az országegyesítés is felelős. Mikor a kelet-német tartományok csatlakoztak Nyugat-Németországhoz, a nyugat-német nyugdíjrendszert a keletiekre is kiterjesztették – nem kevés felfordulást okozva.

 

cnbc.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.