Nyitókép: AP Photo/Andrew Harnik

 

A jövő heti amerikai választások előtt Joe Biden amerikai elnök felszólította a választókat, hogy segítsenek megmenteni az amerikai demokráciát, amit szerinte hazugság, erőszak és a választási folyamat megkérdőjelezése fenyeget a Trump-párti republikánusok részéről.

 

„Az amerikai hivatal minden szintjére vannak olyan jelöltek…, akik nem kötelezték el magukat a választási eredmények tiszteletben tartása mellett“

 

– mondta Biden szerdán a nemzethez intézett televíziós beszédében.

 

 hirdetes_810x300  

Elmondása szerint idén országszerte több mint háromszáz republikánus „választástagadó“ indul a választásokon, akiknek az a célja, hogy Donald Trump volt elnök mintájára „aláássák a választási rendszert“.

 

2020-ban Trump nem volt hajlandó elismerni annak a választásnak az eredményét, amelyen Biden legyőzte. A nagyszabású választási csalásról szóló megalapozatlan állításaival 2021 januárjában követőit a washingtoni Capitolium elleni támadására buzdította.

 

Biden szerint Trump „ellopott választásokkal” kapcsolatos hamis állításai az elmúlt két évben „veszélyesen megnövelték a politikailag motivált erőszakot és a szavazók megfélemlítését”. Ezzel összefüggésben rámutatott a Nancy Pelosi amerikai házelnök férje ellen elkövetett támadásra. Az elkövető magát Pelosit akarta megtámadni, és további politikusok elleni támadásokat is tervezett.

 

„Ez a káoszhoz vezető út Amerikában. Példa nélküli és törvénytelen. Ez nem amerikai“

 

– jelentette ki Biden a politikai indíttatású erőszak margójára, hozzátéve, hogy egyre többen helyeslik az ilyen megnyilvánulásokat vagy legalábbis csendben maradnak.

 

Az elnök ezért felszólított minden amerikait, hogy egyesüljenek a demokrácia megmentése érdekében, és közösen mondjanak határozott „nemet“ a politikai erőszakra és megfélemlítésre.

 

„Csontjainkban érezzük, hogy a demokrácia veszélyben van, de tudatosítsuk azt, hogy hatalmunkban áll megmenteni“

 

– mondta Biden polgártársainak. Szerinte ebből a szempontból kiemelt jelentőségűek lesznek a jövő heti választások.

 

Jövő kedden, november 8-án fontos választás lesznek az USA-ban, amit rendszeresen a hivatalban lévő elnök mandátumának felénél tartanak (ún. midterm election, azaz félidős választás). Ezen a választáson döntenek a képviselőház összes helyéről és a szenátus több mint egyharmadáról. A választók az Egyesült Államok több tucat államában választanak majd kormányzót, és döntenek számos egyéb állami és helyi tisztség betöltéséről is.

 

A közvélemény-kutatások azt jósolják, hogy a republikánusok valószínűleg többséget szereznek az eddig demokraták által uralt képviselőházban, és átvehetik az Egyesült Államok szenátusának irányítását is.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!