Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Anis Belghoul

 

Az arab világ vezetői szerdán elkerülték, hogy bármelyik oldal mellett állást foglaljanak az orosz-ukrán háború kapcsán. Az Arab Liga államainak algériai találkozóján született nyilatkozat ehelyett a háború mihamarabbi politikai megoldását sürgeti.

 

Az Arab Liga tagjai a nyilatkozatban kötelezték magukat, hogy nem avatkoznak be, és a közös arab álláspont az ukrajnai konfliktus kapcsán az, hogy „elutasítják az erő alkalmazásának minden formáját”.

 

Az általuk sürgetett politikai megoldásnak szerintük az ENSZ alapító okiratával összhangban kell megszületnie.

 

 hirdetes_810x300  

Több arab ország is felajánlotta, hogy közvetít a felek között. A DPA német hírügynökség szerint a Liga államai igyekeznek semlegesek maradni, és korrekt kapcsolatokat fenntartani Moszkvával. A hírügynökség arra is emlékeztetett, hogy az Arab Liga minden tagja igennel szavazott az ENSZ októberi közgyűlésén az ukrán megyék orosz annexióját elítélő határozatra.

 

A kétnapos találkozón egyébként maga Vlagyimir Putyin orosz elnök is részt vett, és hangsúlyozta, hogy „komplex együttműködést és fejlődést” szeretne elérni az arab világ országaival, és velük együtt növelni a „regionális és globális biztonságot”.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!