Nyitókép: SITA/AP Photo/Mariam Zuhaib

 

Az amerikai Kongresszus eddigi elnöke, a 82 éves Nancy Pelosi megverte a keddi időközi választáson republikánus kihívóját, John Dennist. Erről szerda reggel tájékoztatott a CNN, mely a választási éjszakán folyamatosan közli a részeredményeket.

 

Pelosi és Dennis Kalifornia állam 11. számú választási körzetében indultak.

 

Pelosi győzelme pürrhoszi lehet

 hirdetes_810x300  

 

Hiába nyert egyéniben Pelosi, az Euronews összeállítása szerint ha a demokraták veszítenek az alsóházi kamarában, annak legnagyobb személyes kárvallottja Nancy Pelosi (82) pártveterán lesz, aki a republikánusok szemében az egyik leggyűlöltebb és démonizált ellenfél. Maratoni pályafutása során több tonna borsot tört a jobboldal orra alá első kaliforniai képviselőségének megszerzése óta, ahonnan kiüthetetlennek bizonyult. Mandátumát 16 időközi választáson védte meg, három választókörzetben is.

 

Pelosi egy republikánus elnök alatt lett a Ház első női vezetője (Speaker), és ahol kíméletlen ellenfele és bírálója lett az ifjabb Bushnak. Jelentős részese volt Barack Obama 2008-as választási győzelmének, mert jóval agresszívabb hangot ütött meg, mint az ellenfél, a megboldogult John McCain arizonai szenátor.

 

Pelosi első kudarca 2010-ben történt, amikor – ugyancsak egy időközi választás nyomán – át kellett adnia helyét a republikánus John Boehnernek. Természetesen megmaradt a demokraták frakcióvezetőjének, de nyolc évet kellett várnia, amíg újra elfoglalhatta a házelnöki széket, akkor már Donald Trump elnökségének félidős választásakor.

 

Ők ketten ádáz ellenségeknek bizonyultak, aminek ikonikus pillanata volt, amikor Pelosi szétszaggatta Trump beszédének szövegét az Unió helyzetéről szóló éves beszámoló során. Ez a gesztusa még a demokrata oldalon is kiváltott fejcsóválásokat, mert többek szerint nem az elnököt, hanem egy másik hatalmi ág méltóságát támadta meg ezzel, amiben van is igazság.

 

Patrick Semansky/AP
Pelosi széttépi Donald Trump beszédét a Kongresszusban (balra Mike Pence alelnök)

 

Pelosi nevéhez fűződik a Ház leghosszabb szónoklata, amiben Trump bevándorlási politikáját támadta 8 órán és 7 percen keresztül. Ő volt a bejegyzője a Trump ellen indított két leváltási kísérletnek, és ő rendelte el a Capitolium-vizsgálat elindítását is. A személye elleni gyűlöletet növelte azzal is, hogy két Trump-párti képviselőt kiszelektált a bizottságból.

 

Pelosi a saját kampányára kimagasló, 24 millió dolláros költségkeretet kalapozott össze, ami kereken 24-szer annyi, mint republikánus kihívójáé. Távozása azért is fájó lenne a demokratáknak, mert pályafutása során 700 millió dollárt pumpált be a pártkasszába. Ebben az esetben kapcsolatait lányára, Christine-re ruházza, aki ügyészként is dolgozott már a nagyvárosban.

 

Magas életkora ellenére a házelnök erőteljes és aktív politikus (lásd tajvani látogatását), akinek pártbéli beágyazottsága vetekedik az elnökével.

 

Körkép.sk/teraz.sk/Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!