Nyitókép forrása: SITA/AP Photo

 

Katar megállapodott Németországgal a cseppfolyósított földgáz (LNG) szállításáról – jelentette be Szaad Serída al-Kaabi katari energiaügyi miniszter kedden Dohában.

 

A Perzsa-öböl mentén fekvő ország 2026-tól évente akár kétmillió tonna LNG-t szállíthat Németországnak.

 

A megállapodás legalább tizenöt évre szól. Katar a Conoco Phillips amerikai vállalatnak adja el a gázt, amely elszállítja Rász Laffánból a Németország északi részén található Brunsbüttel kikötőjéig.

 

Kaabi elmondta, hogy további gázszállítási tárgyalások zajlanak Katar és német vállalatok között. Németország egyebek mellett hajón szállított LNG-vel igyekszik kiváltani az orosz vezetékes gázt, és hét terminált épít cseppfolyósított földgáz importálásához. A tervek szerint 2023 végére valamennyi üzembe áll majd. Kapacitásuk együttvéve meghaladhatja az évi 30 milliárd köbmétert.

 

Ez nagyjából a fele annak a mennyiségnek, amely az Oroszország Ukrajna elleni háborúja előtti utolsó évben, 2021-ben érkezett az Északi Áramlat-1 földgázvezetéken Oroszországból.

 

Katar a világ egyik legnagyobb LNG-exportőre. Oroszország és Irán után az emírség rendelkezik a legnagyobb gáztartalékkal a világon. Németország eddig elsősorban az Egyesült Államoktól jutott cseppfolyósított földgázhoz Hollandián, Belgiumon és Franciaországon keresztül.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!