Nyitókép forrása: SITA/Sergey Guneev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

 

Oroszország kész tárgyalni az ukrajnai háborúban érintett valamennyi féllel, de Kijev és nyugati támogatói eddig megtagadták a tárgyalásokat – jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök vasárnap a Reuters közlése szerint.

 

Az orosz-ukrán háború a legsúlyosabb katonai konfliktus Európában a második világháború óta, a Nyugat és Oroszország szembenállása pedig az 1962-es kubai rakétaválság óta nem volt ennyire feszült. Oroszország kijelentette, hogy nem hajlandó felhagyni a hadműveletekkel, míg el nem éri céljait, Ukrajna pedig szintúgy nem adja fel, míg ki nem űzte területéről az utolsó orosz katonát is.

 

„Készek vagyunk minden érintettel tárgyalni a konfliktus elfogadható megoldásairól, de ez csak rajtuk múlik – nem mi vagyunk azok, akik nem hajlandók tárgyalóasztalhoz ülni, hanem ők”

 

fogalmazott Pugyin a Rosszija 1 állami televízió kamerái előtt. William Burns, a CIA igazgatója egy ebben a hónapban megjelent interjúban arról beszélt, hogy a legtöbb konfliktus tárgyalással ér véget, ugyanakkor szerint Oroszország még nem gondolta komolyan a háború befejezéséről szóló tárgyalások elindítását.

 hirdetes_810x300  

 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök főtanácsadója, Mihajlo Podolja a Twitteren arról írt, hogy Oroszország „nem akar tárgyalásokat, csak el akarja kerülni a felelősséget”.

 

Moszkva ugyanakkor úgy véli, hogy „helyesen cselekszik Ukrajna kapcsán, mert a Nyugat az USA vezetésével szét akarja szakítani Oroszországot”. Washington tagadja, hogy Oroszország összeomlása lenne a célja.

 

„Úgy hiszem, hogy jó irányban haladunk, megvédjük nemzeti érdekeinket, polgárainkat, népünket. Nincs más választásunk, mint megvédeni állampolgárainkat”

 

– mondta Putyin.

 

Reuters.com, körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!