Nyitókép: Alexandr Demyanchuk/AP

 

Recep Tayyip Erdogan török ​​elnök orosz kollégájával, Vlagyimir Putyinnal folytatott telefonbeszélgetésében kijelentette, hogy az ukrajnai béke érdekében tett erőfeszítések támogatnák az egyoldalúan kihirdetett tűzszünetet és az igazságos megoldás elképzeléseit is. Ezt a török ​​elnök hivatalára hivatkozva közölték sajtóügynökségek.

 

Erdogan beszélni fog Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel is.

 

Putyin szerint Oroszország nyitott a „komoly tárgyalásokra Ukrajnával kapcsolatban”, de csak akkor, ha Kijev teljesíti az orosz követeléseket, és elismeri az „új területi valóságot”, vagyis azt, hogy Putyin bejelentette négy ukrán régió Oroszországhoz csatolását.

 hirdetes_810x300  

 

Kijev immár 316 napja nem hajlandó kapitulálni, tavaly nyár óta pedig az ukrán ellenoffenzíva felszabadította annak a területnek mintegy 40 százalékát, amelyet az orosz csapatok a február 24-i invázió után ellenőriztek.

 

Ukrajna háborús célja nemcsak az orosz csapatoknak a háború kitörése előtti pozíciókban történő visszaszorítása, hanem Ukrajna területi integritásának helyreállítása a nemzetközileg elismert határokon belül, beleértve a 2014 tavaszán Oroszországhoz csatolt Krím-félszigetet és a Donbasz azon részét, amelyet az oroszok az elmúlt nyolc évben az oroszbarát szeparatisták révén ellenőriztek.

 

A török ​​közlemény szerint a két elnök beszélt az energiáról és a gabonaegyezményről is, amely lehetővé teszi az ukrán gabona exportját a fekete-tengeri kikötőkből. De Erdogan azt is elmondta Putyinnak, hogy konkrét lépéseket kell tenni annak érdekében, hogy a szíriai határt a törökországi határ közelében megtisztítsák a kurd harcosoktól.

 

ČTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.