Nyitókép: AP Photo/Burhan Ozbilici

 

Törökország szombaton közölte, hogy készen áll a helyi tűzszünetek előmozdítására Ukrajna egyes területein, figyelmeztetve, hogy sem Moszkvának, sem Kijevnek nincsenek meg a katonai eszközei a háború megnyeréséhez.

 

Ibrahim Kalin, Recep Tayyip Erdogan török ​​elnök külpolitikai tanácsadója elismerte, valószínűtlennek tűnik, hogy a harcoló felek készek lennének a következő hónapokban egy „békemegállapodás” megkötésére.

 

Kalin szerint a harc magas költségei hamarosan arra kényszeríthetik Moszkvát és Kijevet, hogy újraértékeljék a csatatéren kialakult helyzetet, és helyi tűzszünetet hirdessenek a háborús övezet meghatározott területein.

 hirdetes_810x300  

 

„Törökország hajlandó szorgalmazni a helyi tűzszünetet… Egyik fél sem képes katonailag megnyerni a háborút” – tette hozzá.

 

Az AFP emlékeztet arra, hogy Törökország jó kapcsolatokat ápol Moszkvával és Kijevvel is, Erdogan pedig ezt a tényt az ukrajnai háború befejezésére vagy következményeinek enyhítésére irányuló erőfeszítései részeként használja fel.

 

Törökország a béketárgyalást két fordulóját tartotta meg a területén Oroszország és Ukrajna között. Ugyanakkor mindkét országnak segített abban, hogy megállapodást kössön az ENSZ-szel a fekete-tengeri kikötőkbe való orosz invázió következtében blokkolt ukrán gabonaexportról.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!