Nyitókép: Getty Images

 

A Rheinmetall fegyverkezési vállalat legkorábban 2024-ben szállíthat Leopard 2 harckocsikat Ukrajnába – ezt Armin Papperger, a cég vezérigazgatója közölte vasárnap – írja a TASR a Bild napilapra hivatkozva.

 

„22 Leopard 2 harckocsink van gyártásban, amelyeket el tudnánk készíteni és Ukrajnába tudnánk szállítani őket. Ezenkívül körülbelül 88 Leopard 1 harckocsink van még. Megrendelés nélkül azonban nem tudjuk legyártani őket, mivel a költségük több száz millió euró. A Rheinmetall nem tudja ezeket előre finanszírozni”

 

– mondta Papperger a Bild napilapnak adott interjújában.

 

 hirdetes_810x300  

Szerinte a tankokat nemcsak át kell festeni, hanem át is kell alakítani háborús használatra. Ez azt jelenti, hogy teljesen szét kell szedni, majd újra fel kell építeni őket.

 

„Még ha holnap el is határoznák, hogy Leopard harckocsikat küldhetünk Kijevbe, a gyártás a jövő év elejéig tartana” – tette hozzá.

 

Január elején Németország bejelentette, hogy 40 Marder gyalogsági harcjárművet (IPV) biztosít Ukrajnának az orosz megszállók ellen. A Rheinmetall cégnek további 100 Marder van gyártás alatt, Papperger becslése szerint a befejezésük „több mint hét-nyolc hónapot” vesz igénybe. Ezért a vállalat az ukrajnai háború kezdete óta növelte alkalmazottainak számát.

 

A kezdeti habozás után Németország Kijev egyik fő katonai támogatója lett. A kritikusok szerint azonban Olaf Scholz kancellár és a kormányzó SPD túl lassan reagál. Ahelyett, hogy Ukrajnához földrajzilag legközelebb álló hatalomként vállalná a felelősséget, Németország arra vár, hogy a szövetségesek döntsenek arról, hogy elsőként kezdjék meg a tankok leszállítását.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!