Nyitókép: SITA/AP

 

Még több fegyverre és haditechnikai eszközre van szüksége Ukrajnának, hogy ne maradjon alul az Oroszország elleni háborúban.

 

Kijev nyugati szövetségesei a hét végén egyeztetnek arról, hogy ezt a kívánságot hogyan lehetne teljesíteni. A NATO főtitkára a davosi világgazdasági fórumon azt mondta, hogy a fegyverszállítás az egyetlen módja a béke elérésének.

 

„Bármennyire is paradoxul hangzik, a fegyverek jelentik a békéhez vezető utat. Putyint csak úgy ültethetjük tárgyalóasztalhoz, ha meggyőzzük, hogy nem fog győzni a csatatéren”

 hirdetes_810x300  

 

– jelentette ki Jens Stoltenberg.

Ukrajna mindenképpen Leopard 2 típusú tankokat szeretne kapni, de ehhez még a német kancellárt meg kell győzni, a német gyártmányú modern harckocsik küldéséről szóló döntésekben ugyanis neki vétójoga van. Úgy tudni, Olaf Scholz ahhoz köti az engedélyt, ha az Egyesült Államok is küld amerikai tankokat Ukrajna számára. A davosi fórumon a kancellár Németország támogatásáról biztosította Ukrajnát, de kiemelte, hogy azt viszont mindenképpen el fogja kerülni, hogy Oroszország és a NATO közötti háborúvá eszkalálódjon a konfliktus.

 

A tankokról is szó lesz az úgynevezett ukrán kontaktcsoport pénteki ülésén a Ramstein légitámaszponton. Az Ukrajnának katonai segélyeket nyújtó országok képviselői ma Észtországban találkoznak.

 

Euronews

 hirdetes_810x300  

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!