Nyitókép: honvedelem.hu/illusztráció

 

Többek között Zuzana Čaputová szlovák, és Novák Katalin magyar államfő is Varsóba utazott szerdán, hogy ott az ún. Bukaresti Kilencek (B9) államfőivel és Joe Biden amerikai elnökkel találkozzanak.

 

Čaputová elutazása előtt azt nyilatkozta, hogy tárgyalásik témája a keleti szárny biztonsága megerősítésének módja lesz majd, tehát, hogy miként erősítsék meg Szlovákia biztonságát is. Ezenkívül úgy vélte, hogy biztosan fognak beszélni a védelmi kiadásokról és Ukrajna támogatásáról is.

 

A NATO keleti országainak és az USA elnökének találkozója szimbolikusan az ukrajnai háború első évfordulóján történik. Čaputová szerint a szerdai találkozó egy lesz a júliusi, vilniusi NATO-csúcsot előkészítő találkozók sorozatának.

 

 hirdetes_810x300  

Júniusban egyébként Pozsony ad otthont a B9-ek találkozójának, mely a szlovák államfő szerint standard találkozó lesz egy hónappal a nagy csúcs előtt. Čaputová elmondta, hogy a B9-es elnökökkel tavaly is hasonló időben, két nappal a háború kezdete után találkoztak Varsóban.

 

„A háború kitörése okozta sokk erős pillanata volt, de az egység tudatosítása is, ahogy az Ukrajnának való segítség melletti elhatározás is”

 

közölte Čaputová.

 

Novák Katalin magyar köztársasági elnök egy nappal elutazása előtt tette közzé közösségi oldalán, hogy a magyar Honvédség főparancsnokaként tájékoztatást kért Ruszin-Szendi Romulusz vezérkari főnöktől az Ukrajnában dúló háború alakulásáról, hogy felkészülhessen a varsói csúcsra.

 

Szerdán, Varsóba való megérkezése után Novák külön találkozótt Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökkel is.

 

A lengyel-magyar barátság nemcsak egy történelmi szlogen, hanem jelenidejű valóság. Bízunk benne, hogy a háborúnak mihamarabb vége lesz, de abban biztosak vagyunk, hogy a lengyel-magyar barátság örökké tart. ????

 

írta közösségi oldalán a magyar államfő.

 

A balti államok, a visegrádi országok, valamint Bulgária és Románia biztonságpolitikai egyeztetését Románia és Lengyelország kezdeményezte 2014-ben, a Krím-félsziget orosz annektálását követően, annak érdekében, hogy közösen szorgalmazzák a NATO keleti szárnyának megerősítését.

 

Körkép.sk, teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!