Nyitókép: AP Photo/Manish Swarup

 

Az Egyesült Államok és Oroszország külügyminiszterei – Antony Blinken és Szergej Lavrov – csütörtökön Újdelhiben egy rövid megbeszélését tartottak, ahol részt vesznek a G20-as csoport diplomáciai vezetőinek csúcstalálkozóján. Erről az AP ügynökség számolt be, hozzátéve, hogy ez volt az első magas szintű találkozó a két ország között az elmúlt hónapokban.

 

Amerikai források szerint Blinken és Lavrov körülbelül 10 percig beszélgettek.

 

Az AP forrása pontosította, hogy Blinken arra használta fel a Lavrovval folytatott találkozót, hogy három pontot vázoljon fel neki: az USA támogatja Ukrajnát a konfliktusban mindaddig, amíg az szükséges a háború befejezéséhez; Oroszországnak vissza kellene vonnia azon döntését, hogy felfüggeszti részvételét az Új START-szerződésben, amely korlátozza a nukleáris robbanófejek és szállítórendszereik számát; és hogy Moszkvának szabadon kell engednie a bebörtönzött amerikai állampolgárt, Paul Whelant.

 hirdetes_810x300  

 

Az AP forrása nem kívánta kommentálni Lavrov amerikai követelésekre adott válaszát, de a hírek szerint Blinkennek nem az volt a benyomása, hogy a közeljövőben bármiféle változás következhet be Oroszország magatartásában. Oroszország egyelőre nem kommentálta Blinken Lavrovval való találkozását.

 

Lavrov és Blinken legutóbb tavaly januárban találkozott személyesen a svájci Genfben, ahol az amerikai miniszter óva intette Oroszországot Ukrajna megszállásától.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!