Nyitókép: SITA/AP

 

Németország nem használt Leopard 2-es tankokat akar vásárolni Svájctól, hogy helyettesítse azokat a harckocsikat, amelyeket Berlin és nyugati szövetségesei küldenek Ukrajnába. A hírt a svájci kormány közölte pénteken.

 

A svájci védelmi minisztérium arról számolt be, hogy a német védelmi és gazdasági minisztérium február 23-án levélben fordult a svájci védelmi minisztérium vezetőjéhez, Viola Amherdhez, amelyben leírta a német Rheinmetall érdeklődését azon Leopard 2-es harckocsik vásárlása iránt, amelyek használatát a svájci hadsereg már nem tervezi.

 

Egyúttal biztosították a minisztert, hogy a megvásárolt tankokat nem küldenék Ukrajnába, hanem Németországban, illetve a NATO és az Európai Unió partnerországaiban használnák őket, hogy pótolják a saját készleteikben lévő hiányosságokat, amelyek a Kijevnek adományozott tankok miatt keletkeztek.

 hirdetes_810x300  

 

Pontosan ez a probléma a semlegességét sokáig megőrző Svájc szemszögéből. Németországnak például eddig sem sikerült meggyőznie a svájciakat, hogy biztosítsanak lőszert ahhoz a Gepard önjáró légvédelmi rendszerhez, amelyet Berlin Ukrajnának biztosított.

 

Az e-mailben a német minisztérium nem konkretizálta, hogy hány harckocsit szeretnének vásárolni, de a dpa német ügynökség szerint Svájcnak 230 német Leopard 2 harckocsija van, amelyek közül 96 nincs szolgálatban.

 

Amherd a héten azt mondta a német kormánynak, hogy minden eladáshoz a svájci parlament döntése szükséges, amelynek hivatalosan is le kellene szerelnie a tankokat, és bár folynak a tárgyalások, még nem született döntés.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!