Nyitókép forrása: SITA/Daina Le Lardice, European Parliament via AP

 

Az Európai Parlament elnöke, Roberta Metsola szombati, az ukrajnai Lviv városában tett látogatása alkalmával szorgalmazta, hogy az EU még idén kezdje meg a uniós csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával.

 

„Remélem, hogy a csatlakozási tárgyalásokat már az idén el tudjuk kezdeni (…) Ukrajna jövője az Európai Unióban van”

 

mondta.

 

Az EU az orosz-ukrán háború egyik következményeként tavaly júniusban megadta a tagjelölti státuszt Ukrajnának. Ukrajna beléptetése azonban megosztja a tagállamokat, mivel nem mindenki tartja „teljesen felkészültnek” a csatlakozásra a háborúban álló országot, például a demokratikus jogállami és korrupcióellenes intézkedések kapcsán.

 hirdetes_810x300  

 

A csatlakozási folyamat több évig tart.

 

Megjegyezzük, egyes országokat gazdasági érdekek is motiválják, amiről kevés szó esik. Az EU legnagyobb mezőgazdasági hatalmai, mint Franciaország és Lengyelország érdekeit sérti a jóval olcsóbb ukrán mezőgazdasági kibocsátás uniós piacra történő bejutása, vagy az, hogy a közös  uniós mezőgazdasági források legnagyobb részét már nem ők, hanem Ukrajna kapná meg.

 

Ukrajna csatlakozásáról végső soron a tagállamok döntenek. Fontos kiemelni, hogy Ukrajna eredetileg két éven belül akart az EU-hoz csatlakozni, ám mikor Ursula von der Leyen bizottsági elnök Kijevbe látogatott az év elején, nem tett ilyen ígéretet az ukrán remények ellenére. Egyesek szerint Ukrajna legkorábban 2029 körül juthat be az EU-ba – persze minden a háború alakulásának függvénye.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!