Nyitókép: AP Photo/Libkos

 

Ukrajna NATO-ba való belépése az egyik feltétel, amely biztosítja Európa biztonsági struktúráját. Azonban Ukrajna tagsága a NATO-ban csak az Oroszország által tavaly februárban elindított háború befejezése után lesz lehetséges – jelentette ki Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) elnöke az Európska Pravda ukrán online lapnak adott interjújában.

 

Weber, aki egyben az Európai Parlament néppárti frakciójának vezetője, az interjúban azt mondta: hiba volt, hogy a 2008-as bukaresti NATO-csúcs után Ukrajna nem kapott cselekvési tervet a Szövetségbe való csatlakozáshoz. Hangsúlyozta, hogy végül a Szövetségnek ki kell javítania ezt a hibát.

 

„Ha felvesszük Finnországot és Svédországot a NATO-ba, akkor alapvetően egyértelmű, hogy Ukrajnának pontosan ugyanannyi joga van hozzá! Finnországnak körülbelül 1400 kilométeres határa van Oroszországgal, szóval most már senki sem mondhatja azt, hogy Ukrajna belépése közelebb hozza Oroszországot a NATO-hoz. Nyilvánvaló azonban, hogy Ukrajnának túl kell élnie a háborút ahhoz, hogy csatlakozhasson a NATO-hoz”

 

 hirdetes_810x300  

– jellemezte a helyzetet Weber.

 

Ezzel összefüggésben hangsúlyozta, hogy a NATO bővítéséhez szükség van a békére, amit az ukránok is tudnak. „Azok az államok, amelyek részesei háborúban, nem csatlakozhatnak a NATO-hoz. Nem látok azonban olyan hosszú távú biztonsági architektúrát Európában, ahol Ukrajna ne lenne tagja a Szövetségnek” – mondta az EPP vezetője.

 

Mint hangsúlyozta, a NATO-csatlakozás egyik kritériuma, hogy az új tagnak meg kell erősítenie a szövetség biztonságát. Ezt teszi most Ukrajna a „szörnyű orosz hadigépezet” visszatartásával. Weber szerint az is nyilvánvaló, hogy Ukrajna megfelel a Szövetség értékeinek.

 

Weber interjúja az ukrán online újságnak azután készült, hogy Jens Stoltenberg NATO-főtitkár bejelentette, hogy meghívta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt a júliusi vilniusi NATO-csúcsra.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!