Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Libkos

 

Jens Stoltenberg NATO főtitkár szerint nem kizárt, hogy Bakhmut napokon belül elesik, de Zelenszkij ukrán elnök úgy véli, ha ez megtörténik, akkor városokat söpörhet el az orosz offenzíva. A kínaiak már az ukrajnai tapasztalatokból kiindulva vizsgálják, hogyan védekezzenek az amerikai harci eszközök ellen. Németország és Portugália e hó végén leszállítja a Leopard tankokat Ukrajnának. A nagy Leopard-koalíció ütőképessége azonban messze elmarad a várttól. Ez a háború 378. napja.

 

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerdán kijelentette, hogy Bakhmutban az ukrán védők napokon belül elveszíthetik a harcot, de ez nem jelenti automatikusan, hogy fordulat jönne a háború menetébe. Stoltenberg szerint azonban nem szabad alábecsülni Oroszországot, amely minőségi problémáit mennyiséggel próbálja ellensúlyozni. Ismét Ukrajna katonai támogatása mellett érvelt.

 

Máshogy látja a helyzetet Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. Ő úgy véli, hogy Bakhmut védelmi „taktikai kérdés”, mert az orosz csapatok előtt a város bevételével megnyílik az út a kulcsfontosságú városok elfoglalása előtt. Erről Zelenszkij a CNN-nek nyilatkozott.

 

 hirdetes_810x300  

„Bakhmut után tovább mehetnek. Bevonulhatnak Kramatorszkba, elmehetnek Szlovjanszkba, Bakhmut után nyitott az út Ukrajna más városai felé, Donyeck irányába”

 

mondta az ukrán elnök. A teljes képhez hozzátartozik, hogy Kramatorszk és Szlovjanszk az utolsó két jelentős ukrán kézen lévő város a Donyeckben, és ezek városok képezik a régióban a három szintű ukrán védelmi vonal utolsó vonalát.

 

Közben az USA figyelme egyre inkább a Távol-Kelet felé irányul, ahol bevallottan első számú főellensége, Kína egyre erősebb lesz. Az USA az elmúlt hetekben nyomást kezdett kifejteni Európára a kínaiak szankcionálására – annak ellenére vagy éppen azért, mert sok európai ország számára a Kínával folytatott kereskedelem meghaladja az amerikaiakkal folytatott kereskedelmet.

 

Az amerikaiak szerint a kínaiak „fontolgatják”, hogy haditechnikával támogassák Oroszországot az Ukrajna elleni háborúban. Akárhogy is, az amerikai lépések Kína kiszorítása irányában egyre fajsúlyosabbak: Washington különösebb indoklás nélkül laborból kiszabadult vírusnak nyilvánította a COVID-19-et okozó SARS-CoV-2 nevű kórokozót, amiárt már hosszabb ideje Kínát teszik felelőssé.

 

A pár napja lezajlott Joe Biden-Olaf Scholz amerikai-német csúcstalálkozón is vélhetően a Kína elleni szankciók voltak a fő téma, beszédes azonban, hogy a találkozó után nem volt közös sajtótájékoztató.

 

Szerdán a Reuters azt közölte, hogy Kína rendelkezik olyan harci képességekkel, hogy megsemmisítse a Föld körüli pályán keringő Starlink műholdakat (ez a rendszer ma az ukránokat is segíti, életbevágóan fontos a hírszerzés, a hadmozdulatok összehangolása és a harctéri kommunikáció szempontjából – a szerk.). Kína ráadásul képes lehet megvédeni harckocsijait és helikoptereit a vállról kilőtt amerikai Javelin rakétákkal szemben.

 

A cikk szerint Kína folyamatosan tanulmányozta az amerikai haditechnika teljesítményét és működését az ukrajnai harctéri tapasztalatok alapján – készülve arra az eshetőségre, ha katonai konfliktusba kerülne az Egyesült Államokkal.

 

Kínai hadiipara igyekszik „alaposan megvizsgálni a kínai haderő ellen bevethető amerikai fegyverek és technológiák hatását egy Tajvan elleni háború kapcsán” – fogalmaz a Reuters. Az ügynökség úgy értesült, hogy a kínai központi kormányzat lehetőségként tekint az ukrajnai háborúra az amerikai fegyverek gyenge pontjainak kiderítése terén, amivel élni is akar.

 

Különösen a Starlink teljesítőképessége nyűgözte le a kínai vezetést, akik ezért abból indulnak ki, hogy az USA szövetségesei nagyban támaszkodnak majd a Starlink adta előnyökre a jövőben. Felmerült a hálózat elleni védekezés és támadás kérdése is. (Megjegyezzük, hogy a műholdakat hackertámadással vagy fizikai támadással lehet megbénítani. Bár jelenleg nemzetközi egyezmény korlátozza az űr militarizációját, ez lényegében már korábban elindult, ráadásul vannak szakértők, akik attól tartanak, hogy a nukleáris hadviselés előtt is megnyithatja az utat – mivel az űrben közvetlen áldozatok nélkül vethetők be atomfegyverek).

 

A nyugati fegyverek azonban tovább áramolnak Ukrajnába. A hírek szerint Németország 18 Leopard 2A6-os típusú nehézpáncélos harckocsit ad át Ukrajnának már a hó végén. Ezek a gépek a modernebb típusok közé tartoznak. Szintén március végén kapnak Leopard 2-es tankokat az ukránok Portugáliától – ők eredetileg három, nem konkretizált típusú Leopard tankot adnak át, például a Leopard 2A4-esek nem számítanak modernnek.

 

Ám pont 2A4-esekből kerül még Ukrajnába már ezen a héten a lengyelektől. Ez azt jelenti, hogy márciusban 31 Leopard 2-es tankhoz jut hozzá az ukrán haderő. A szám nem véletlen: Ukrajnában 31 harckocsiból áll egy zászlóalj. A lengyelektől korábban kaptak két Leopard 2-es harckocsit is, ezek sorsáról nincs információ.

 

A nagy médiafelhajtás mellett beharangozótt tankkoalíció teljesítménye azonban messze nem olyan, mint azt az ukránok várták. Egy sor ország kifarolt a tankfelajánlások mögül, például a hollandok, akik végül anyagi támogatásra váltották át a felajánlást, vagy finnek, akik a NATO-csatlakozás késésére hivatkozva vonták vissza ajánlatukat.

 

Az eredetileg 360-380 tankra tett ígértek hetek alatt 260-ra olvadt úgy, hogy ennek egy jelentős része régi Leopard 2-es, még régebbi Leopard 1-es, valamint felújított szovjet gyártmányú harckocsi. A nyilatkozatokból és legutóbbi kijelentésekből összeállított gyűjtésünk szerint 61 lehet az Ukrajnának idénre ígért Leopard2-esek száma, 100 a Leoaprd 1-eseké.

 

Vélhetően még a tavasszal érkeznek Ukrajnába a brit Challenger 2-es harckocsik, valamint homályos utalások vannak lengyel vagy cseh régi T72-esekről, amelyek számáról szintúgy nincs információ. A régi Leopard 1A5-ösök páncélzatát fel kell javítani, ezért ezek leghamarabb nyáron kerülhetnek ki a frontra. Az amerikaiak 31 Abrams tankjára pedig a legutósoló hírek szerint másfél-két évet kell várni…

 

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!