Nyitókép: SITA/Národná rada SR

 

A Slavkovi Hármak (S3) országai hagyományosan közeli állásponton vannak Ukrajna kérdésében – közölte Boris Kollár (Sme rodina) szlovák házelnök az S3-ak házelnökeinek találkozóján.

 

A találkozón, melynek a Magas-Tátra ad otthont Szlovákia, Csehország és Ausztria házelnökei vesznek részt. Kollár hangsúlyozta, hogy az ilyen találkozók alkalmat adnak az Ukrajnának szánt aktuális segítségnyújtásról szóló párbeszédre.

 

„Országaink egységes álláspontja a legjobb válasz az agresszor felé. Elengedhetetlen, hogy a béke megteremtése eredményes, tisztességes és tartós legyen. Fontos, hogy ez a megoldás a lehető legrövidebb időn belül megtörténjen, de Ukrajna érdekeit figyelembe véve”

 

közölte Kollár, aki már vasárnaptól tárgyal a Tátrában Markéta Adamova Pekarova cseh és Wolfgang Sobotka osztrák házelnökökkel.

 hirdetes_810x300  

 

A találkozóra Szlovákia S3-as elnöksége keretében kerül sor. A fő témák az ukrajnai helyzeten kívül az illegális migráció, az energetike és az energetikai biztonság, valamint az alternatív energiaforrások. További fontos téma a Nyugat-Balkán EU-ba való integrációjának támogatása.

 

A tárgyaló felek megvitatták az EU migrációs intézkedéseinek hatékonyságát az illegális bevándorlás terén. Az S3 országai tavaly saját bőrükön tapasztalták az illegális migránsok számának növekedését, főleg a nyugat-balkáni útvonalon. A házelnökök egyetértettek a schengeni övezet jelentőségében, valamint megvitatták a külső határok védelmének lehetséges módjait is.

 

„Ki kell használnunk minden eszközt, amely ma rendelkezésünkre áll. Elsősorban a Frontex és az EU migrációs hivatalának potenciáljára gondolok”

 

tette hozzá Kollár.

 

Az S3-as országok házelnökei szerint az ukrajnai háború energiapiacra gyakorolt hatásai miatt fontos foglalkozni az orosz energiahordozóktól való függetlenedés módozataival.

 

Hétfőn a házelnökök közös síeléssel indítják a napot, majd délután sajtótájékoztatót tartanak. Szlovákia 2022 júliusában vette át az S3 vezetését, július 1-jén pedig Ausztria veszi át irányítását.

 

teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!