Nyitókép forrása: wPolyticze.pl

 

Ha Ukrajna nem vívja ki függetlenségét az oroszokkal szemben, akkor Lengyelországnak nem marad más hátra, mint hogy belépjen a háborúba – jelentette ki a franciaországi lengyel nagykövet, Emeryk Rościszewski a Štandard.sk szerint. Szavai parázs vitát indítottak el Lengyelországban, ahol novemberben lesznek választások. Ráadásul a bejelentésre akkor került sor, amikor Lengyelország 4, Szlovákia pedig 13 MiG-29-es vadászgépet ajándékoz Ukrajnának – teljesen új kontextusba téve a Szlovákiában védelmi célként tálalt támogatást.

 

Rościszewski a francia LCi televíziónak adott interjút, ahol kerek perec kijelentette:

 

„Ha Ukrajna nem tudja megvédeni függetlenségét, nem marad más választásunk, mint belépni a háborúba”

 

fogalmazott. Hozzátette, hogy „alapvető értékeink” vannak veszélyben, így Lengyelországnak „nem lesz választása”.

 hirdetes_810x300  

 

A kijelentés hatásait két szempontból érdemes nézni. Az egyik a lengyel MiG-29-esek átadása Ukrajnának, ami egy újabb vörös vonal átlépését jelzi a konfliktusban. A másik szempont, hogy Lengyelországban novemberben parlamenti választásokat tartanak.

 

Varsó igyekszik tompítani a nagykövet szavait. Paweł Jabłoński lengyel külügyminiszter úgy magyarázta Rościszewski szavait, hogy nyilván „honvédő háborúra” gondolt.

 

„Arra az esetre, ha Oroszország lehetőséget látna más országok megtámadására is. Nem arról van szó, hogy csatlakozni akarunk a háborúhoz, hanem hogy egy támadás áldozataivá válunk. Szerintem erre gondolt a nagykövet úr”

 

mondta.

 

Kevésbé finoman fogalmazta meg aggályait Adrian Tomaszkiewicz, az ellenzéki (Donald Tusk vezette) Polgári Platform politikusa.

 

„Nagyon veszélyes és felelőtlen kijelentés volt ez a jelenlegi franciaországi lengyel nagykövettől. Az illetőnek fogalma sincs a háborúról, ezért beszél ekkora ostobaságokat. Morawieczki miniszterelnöknek közbe kellene lépnie, amíg nem késő”

 

mondta.

 

Ahogy az ilyen esetben szokás, Franciaország lengyel külképviselet szerint a félórás interjúban elhangzottakat „kiragadták a kontextusból”. A nagykövetség hivatalos álláspontja szerint Rościszewski  csak fel akarta hívni a figyelmet annak veszélyeire, ha Ukrajna elveszíti a háborút, és „Oroszország megtámad vagy háborúba von más közép-európai országokat”.

 

A nagykövet kijelentése új szemszögből is megvilágította a helyzetet a lengyel és szlovák MiG-29-esek átadását illetően. Lengyelországban is vita tárgya lett a támadófegyverek átadása. Vadászgépeket ráadásul Varsó és Pozsony kivételével egyetlen NATO-ország sem adott át eddig Ukrajnának. Szlovákiában – ahol a felmérések szerint a lakosság 60 százaléka nem támogatta a MiG-ek átadását Ukrajnának – szintúgy nem fogja csökkenteni az aggodalmakat a kormány döntése kapcsán.

 

Érdemes kiemelni, hogy vadászgépeket még az USA sem akart adni Ukrajnának, sőt, a minap Washington azt is bejelentette, hogy a lengyel és szlovák kormány döntése nem befolyásolja az amerikai nemleges álláspontot.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!