Nyitókép forrása: SITA/Russian Defense Ministry Press Service via AP

 

Szerdán drámai bejelentést tett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki elárulta, miért kell a bakhmuti csatát mindenáron megnyernie Ukrajnának. A városban kialakult helyzetről ellentmondásos információk látnak napvilágot. Közben Meliotopol után a Krím-félszigeten is csapást hajtottak végre az ukránok. Rövid időn belül másodszor lőttek át front felett orosz utánpótlási vonalakat és ellátmányokat támadva. Ez a háború 400. napja.

 

Ha Ukrajna nem nyeri meg a Bakhmut városáért vívott csatát, akkor nőni kezd Ukrajnán a külföldi és belföldi nyomás, hogy egyezzen ki Oroszországgal – jelentette ki Volodimir Zelenszkij urán elnök szerdán az AP hírügynökségnek adott interjúban.

 

Zelenszkij arról beszélt, hogy egy bahmuti vereség esetén az ukrán társadalom is a kompromisszum felé hajlik majd, és „arra fogja kényszeríteni” az elnököt, hogy kössön kompromisszumot az oroszokkal.

 

 hirdetes_810x300  

Hanna Maljar ukrán védelmi miniszterhelyettes a Telegramon azt közölte, hogy az oroszok legnagyobb támadóképességeiket épp Bakhmutnál halmozták fel, és az orosz propaganda is a városra összpontosít. A miniszter-helyettes szerint mindezt azért teszik, hogy aláássák a Kijevi vezetés várossal kapcsolatos döntéseibe vetett bizalmat, és feszültséget szítsanak az ukrán katonai vezetésen belül.

 

Bakhmutnál dől el az ország sorsa?

 

A fenti kijelentések sorai között látni kell, hogy Bakhmut görcsös védelme miatt egy ideje már nő a feszültség az ukrán politikai és katonai vezetés között. Továbbra sincsenek érdemi információk az ukrán veszteségekről. Az oroszbarát donyecki szakadárok szerint az ukránok már a tavaszi ellentámadásra tartogatott eszközeiket és katonáikat vetik be Bakhmutnál, de ennek az információnak a hitelessége kérdéses. Ugyanakkor az ukrán vezetés nyilatkozatain látni, hogy egyre nő az elégedetlenség Kijev döntéseivel szemben – egyébiránt nem érezik szükségét folyamatosan indokolni a taktikájukat.

 

Rácz András, az ukránbarát narratívát követő „szakértő” Facebook-bejegyzésében azzal magyarázza Bakhmut védelmét, hogy az oroszbarát szeparatisták elleni harc alatt is kulcsfontosságú várossá vált, amelyet rendkívüli mértékben megerősítettek az ukrán védők.

 

„az ukrán katonai és polgári közigazgatás jelentős erőforrásokat fordított arra, hogy a városban és környékén megerősített védelmi állások egész sorát hozza létre. Több tucat kilométernyi lövészárok épült, megerősített fedezékekkel, előre elkészített tüzelőállásokkal, számos olyan föld alatti létesítménnyel, amelyek nem csak katonákat, harcjárműveket is be tudtak fogadni. Az erődítési munkák során aktívan támaszkodtak a város alatti bányajáratokra, amelyekben jelentős, több hónapra elegendő készleteket halmoztak fel”

 

írta

 

Zelenszkij demokratikus stratégiája

 

Zelenszkij a minap online részt vett a Joe Biden amerikai elnök által szervezett demokrácia-csúcstalálkozón, ahol arról beszélt, hogy a nyugati világnak szüksége van egy stratégiája.

 

„Van ilyen stratégia? Én megmondom, hogy milyennek kellene lennie. A gonosznak el kell veszítenie a háborút. Ha most veszít, akkor tudni fogja, hogy mindig és mindenhol veszít”

 

mondta, hozzátéve, hogy „Ukrajnának és világ minden demokráciájának győzelemre van szüksége, még az idén”.

 

Mondanunk sem kell, erre minimális esély van.

 

Az ukránok átlőttek a front fölött

 

Az ukrán haderő csapást mért egy Krím-félszigeten lévő orosz légitámaszpontra. Az oroszok szerint az ukrán drónt sikerült kilőniük, és a szerkezet egy mezőre zuhant. Szerdán az ukránok az orosz kézen lévő Melitopol városa ellen hajtottak végre támadást, állítólag az sikeres volt és eltaláltak egy vasúti raktárat.

 

Újra veszélyben a zaporizzsjai atomerőmű

 

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség közlése szerint olyan mértékben megnőtt a harci tevékenység az atomőermű környékén, hogy már lehetetlen garantálni a létesítmény biztonságát. A NAÜ szerint csak egy fegyvermentes zóna kialakítása tudná megoldani a helyzetet.

 

„Az egyértelmű, hogy a katonai tevékenység fokozódik a régióban, egyre több a katona az erőmű körül is. Ez jelentős probléma, mivel az üzemnél egy biztonságos, fegyvermentes zóna kialakítására lenne szükség”

 

fogalmazott Rafael Grossi, a NAÜ elnöke.

 

Közben a TASS orosz hírügynökség arról számolt be, hogy erősítést küldenek az oroszok az atomerőműbe, a jelenlegi 3000-ről 4500 növelik az ott dolgozó oroszok számát. Az atomerőmű jelenleg orosz ellenőrzés alatt működik.

 

Az amerikai szerint nem vadászgépekre van szüksége az ukránoknak

 

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter szerint Ukrajnának a háború jelenlegi szakaszában nem segítenének a kért amerikai negyedik generációs F-16-ois vadászgépek. Ugyanakkor nem zárta ki, hogy Ukrajna ilyen fegyvereket szerezzen valamikor a jövőben.

 

Az ukrán légierő viszont azt állítja, hogy Ukrajnának nagyon gyorsan sikerülne felszabadítania az oroszok által megszállt területeket, ha amerikai F-15-ös és F-16-os vadászgépeket kapnának a NATO-tagállamoktól.

 

Körkép.sk, pravda.com.ua, AP, Unian, Reuters

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!