Nyitókép: AP Photo/Jorge Saenz

 

Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök csütörtökön azt javasolta Ukrajnának, hogy adja át Oroszországnak a Krím-félszigetet, és ezzel kezdje meg a béketárgyalásokat. Kijev pénteken elutasította ezt a javaslatot.

 

Lula ezzel előterjesztette az orosz-ukrán konfliktus lezárására vonatkozó javaslatát, amelyet jövő heti kínai látogatása során tárgyal meg. Peking nemrégiben szintén bemutatta saját béketervét.

 

A brazil elnök ugyanakkor egy olyan országcsoport létrehozását javasolja, amely közvetítőként lépne fel az ukrajnai háborúban. Szerinte egy ilyen csoport azután jöhet létre, miután Kínában járt.

 hirdetes_810x300  

 

„Nincs olyan jogi, politikai vagy erkölcsi ok, amely felhatalmazna bennünket arra, hogy akár egy centiméternyi ukrán földet is átadjunk“ – mondta Oleh Nyikolenko, az ukrán külügyminisztérium szóvivője a közösségi oldalán.

 

„Az ukrajnai béke helyreállítására irányuló közvetítői erőfeszítéseknek a szuverenitás tiszteletben tartására és Ukrajna területi integritásának teljes helyreállítására kell épülniük“ – tette hozzá.

 

Oroszország 2014-ben annektálta a Krímet. Tavaly szeptemberben Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentette további ukrán területek – Herszon, Zaporizzsja, Donyeck és Luhanszk régiók – annektálását. Moszkva az elmúlt időszakban többször kijelentette, hogy a béketárgyalások jelenleg nincsenek napirenden, és az offenzíva folytatódni fog.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.