Nyitókép forrása: facebook

 

Pénteken a nyugati sajtó arról cikkezett, hogy titkosított amerikai és NATO-iratok szivárogtak ki, amelyek elvileg az ukrán ellentámadás részleteit is tartalmazták. Az egyik közvetlen folyománya a szivárogtatásnak az a hatás, hogy a Pentagonban dolgozták ki az ukrajnai ellentámadás katonai hátterét. Demkó Attila biztonságpolitikai szakértő azonban arra hívta fel a figyelmet, hogy a kiszivárogtatott információk részben hamisak, és erről egy orosz adat árulkodik a legszembetűnőbben.

 

A dokumentum ugyanis azt tartalmazza, hogy 17 ezer halottja van eddig az orosz oldalnak.

 

„Teljes képtelenség a 17 ezer halott (jóval több van), de a repülőeszköz-veszteség is. Az oroszok ezt elszúrták, 50–60 ezer még hihető lett volna. Az orosz propaganda is pont ezt a 17 ezer halottat tolja egyébként a milblogger csatornákon”

 

írta a Facebookon.

 hirdetes_810x300  

 

Ugyanakkor az ukrán veszteségekről papírra vetett 70 ezres számot reálisnak tartja. Ahogy azt is, hogy amerikai különleges műveleti egységek vannak Ukrajnában, ám abban kételkedik, hogy a fronton lennének, és tömegével.

 

Demkó szerint a kiszivárgott dokumentum „részben hamisítvány, de az eredetin alapul, kb. tényleg így nézhetnek ki a valóságban az ilyen anyagok” – írta. Kiemelte azonban, hogy épp a legfontosabb adat, az orosz veszteség nem stimmel.

 

„Ettől eltekintve ügyes [munka], mint ahogy a kijevi művelet is, amivel építik a zavart az ukrán vezetésben – a ‘ki az orosz ügynök’ játékot – körbelövik Zelenszkijt”

 

emelte ki.

 

A dokumentumok szerint egyébként az ukrán ellentámadásra kiépített ukrán dandárok április 30-ra készülnek fel, 12 dandárról, 253 harckocsiról és 900 gyalogsági harci és transzporter járműről van szó, 147 tüzérségi eszközzel.

 

„Persze az is nagy kérdés, mit vetettek be eddig az ukránok Bahmut és Avdiivka védelmére. Mintha a 82-eseket láttam volna valahol, de lehet hogy részeket más dandárokból is a frontra vezényeltek. Tehát semmi sem garantálja, hogy ezt a 12 dandárt, ha elkészül április 30-ig, koncentráltan be tudják vetni”

 

írta ezzel kapcsolatban Demkó.

 

A dokumentum szerint 5 NATO ország tart különleges egységeket Ukrajnában (USA, Nagy-Britannia, Franciaország, Hollandia, Lettország – ez utóbbi megemlítése egyébként sántít, lehet, hogy eltévesztették Litvánia rövidítését? – a szerk).

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!