Nyitókép: SITA/AP

 

2014 óta a jelenlegi cseh kormány közvélemény általi megítélése a legrosszabb. Az elégedetlen állampolgárok aránya minden vizsgált területen érvényesült. Petr Nečas 2012-es és 2013-as kormányához képest azonban Petr Fiala jelenlegi kabinetje lényegesen jobban áll. Ez a Cseh Tudományos Akadémia Szociológiai Intézetének Közvélemény-kutató Központjának (CVVM) felméréséből következik.

 

A válaszadók a kormány személyi összetételét értékelték a legrosszabbra, az emberek 71 százaléka elégedetlen vele. A CVVM szerint a Fiala miniszterelnök személyével kapcsolatos elégedettség statisztikailag összevethető az előző, 2021-es felméréssel, amely Andrej Babiš kormányát érintette. Fialával jelenleg az emberek 32 százaléka, 2021-ben Babišsal a megkérdezettek 30 százaléka volt elégedett. Babiš kormányának korábbi éveiben azonban az emberek 42 százaléka volt elégedett a miniszterelnök személyével.

 

Ettől az egy mutatótól eltekintve Fiala kormánya minden vizsgált területen rosszabb helyzetben van, összehasonlítva a legutóbbi, Babiš kabinetjét vizsgáló felméréssel. A polgárok 27 százaléka elégedett a végrehajtó hatalom eddigi tevékenységével.

 hirdetes_810x300  

 

A kormányprogrammal az emberek 30 százaléka elégedett, a válaszadók 59 százaléka viszont elégedetlenségét fejezte ki. A kormány és a lakosság közötti kommunikáció terén a válaszadók 30 százaléka volt egyformán elégedett, 66 százalékuk elégedetlenségét fejezte ki.

 

Egy részletesebb elemzés kimutatta, hogy az emberek elégedettsége a jelenlegi kormánnyal csökken az életkor előrehaladtával, és fordítva, növekszik a háztartás jövedelmével vagy az életével való magasabb elégedettséggel. A pártpreferenciák szempontjából az ötfős kormánykoalíció szavazói voltak elégedettebbek. Ezzel szemben az ANO, az SPD és más parlamenten kívüli ellenzéki mozgalmak szavazói erős elégedetlenségüket fejezték ki.

 

A Cseh Tudományos Akadémia Szociológiai Intézetének Közvélemény-kutató Központja (CVVM) január 31. és március 20. között végezte felmérését, melyben 861 15 éven felüli személy vett részt.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.