Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Eraldo Peres

 

Liuz Inacio Lula da Silva brazil elnök kedden ismételten elítélte az Ukrajna elleni orosz inváziót, és egyúttal a háborúban álló felek közötti közvetítésre szólított fel a konfliktus befejezése érdekében. Lula erről Klaus Iohannis román államfővel közös munkaebéd után beszélt a sajtónak.

 

Lula azt mondta, hogy a „semleges nemzetek csoportjának össze kell fognia az Ukrajna és Oroszország közti béke elősegítéséért”.

 

Lula vasárnap jelentette be, hogy békepárti blokkot hozna létre a háborúval szembehelyezkedő országokból. Felhívására Kijev durva bírálattal, az USA pedig kemény kritikával reagált. A Fehér Ház azzal vádolta Lulát, hogy az „orosz és kínai propagandát ismételgeti anélkül, hogy tekintettel lenne a tényekre”. Később azt is hozzátették az amerikaiak, hogy szerintük Lula „nem a semlegesség hangján szólt”.

 

 hirdetes_810x300  

Celso Amorim, a brazil elnök nemzetbiztonsági tanácsadója Lula kijelentései kapcsán azt hangoztatta, hogy Brazília kiáll Ukrajna területi integritása mellett, de amíg nincs párbeszéd a felek között, az oroszok és ukránok számára ideális béke nem is jöhet létre. Úgy vélte, engedményeket kell tenni. Korábban Lula felvetette, hogy Oroszországnak ki kellene vonulnia Ukrajnából, de Ukrajnának fel kellene áldoznia a Krímet. Ezt Kijev kategorikusan elutasítja. 

 

Ukrajna azt kifogásolta Lula kijelentéseivel kapcsolatban, hogy ugyanúgy kezelte az „áldozatot és az agresszort”, majd némi gúnnyal a sorok között elhívta Lulát, hogy a „saját szemével győződhessen meg, milyen következményekkel jár az orosz invázió”. Oleg Nyikolenko, az ukrán külügyminisztérium szóvivője pedig elutasította Lula érvelését, miszerint a Kijevet felfegyverző országok csak elhúzzák a háborút.

 

Az EU szintén elutasította azt a nézetet, hogy mindkét háborúban álló fél felelős lenne a konfliktusért. Az EU külügyi szóvivője, Peter Stano szerint minden Ukrajnába érkező támogatás Kijev „jogos önvédelmét” szolgálja.

 

Körkép.sk, reuters.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!