Nyitókép forrása: SITA/Tomáš Somr

 

Szlovákia EU- és NATO-csatlakozása generációkra hatást gyakorló döntés volt, amelynek nincs alternatívája, és amelynek fontosságát az elmúlt időszak geopolitikai eseményei is alátámasztották – jelentette ki Rastislav Káčer megbízott szlovák külügyminiszter, aki a közelgő csatlakozási évforduló alkalmából a külföldi nagyköveteket fogadta.

 

„Az elmúlt időszak igényes volt. A koronavírus-járvány, az energiaválság, a magas infláció és a háború, amelyet keleti szomszédunk ellen Oroszország indított, alapvetően változtatták meg életünket. Ugyanakkor ezek a válságok rámutattak, kik a mi valódi barátaink és melyik civilizációhoz tartozunk. Az is bebizonyosodott, hogy csak és kizárólag az EU- és a NATO-tagságnak köszönhetően lehetünk erősebbek és felkészültebbek a válságok kezelésére”

 

mondta Káčer, aki szerint az EU és a NATO exkluzív klubnak számítanak, katonailag és gazdaságilag erősek, amelyekbe a tagállamok csak meghívóra léphetnek be, és a kemény feltételek teljesítése esetén csatlakozhatnak (érdekes felhangja van ennek az utóbbi mondatnak Ukrajna NATO-tagsága kapcsán, amit a Nyugat igyekszik napirenden tartani, de érdemi konkrétumok, például időkeret nélkül – a szerk.).

 

Káčer azt hangoztatta, hogy az elmúlt két évtizedben Szlovákia az EU megbízható partnere és a NATO felelősségteljes tagja, a szövetség pedig kompromisszum nélkül hajlandó megvédeni Szlovákiát, amit a szövetséges katonák és haditechnika jelenléte is bizonyít.

 hirdetes_810x300  

 

Szlovákia 2004. március 29-én csatlakozott a NATO-hoz, 2004. május 1-jén pedig az Európai Unióhoz.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!