Nyitókép forrása. SITA/AP Photo

 

Az oroszok által tavaly március óta ellenőrzés alatt tartott ukrajnai zaporizzsjai atomerőműben „érzékeny amerikai nukleáris technológia van”, Washington pedig figyelmeztette Oroszországot, hogy ne nyúljon hozzá – közölte a CNN amerikai hírtelevízió az USA energiaügyi minisztériumának Roszatomhoz küldött levelére hivatkozva.

 

A levél idén március 17-én kelt, és Andrea Farkle írta alá, aki a minisztérium Energiaügyi Osztályának Fegyverzetellenőrzés Politikai Hivatalának igazgatója. A levél tartalma szerint a zaporizzsjai Enerhodar atomerőmű „olyan nukleáris műszaki technológiát tartalmaz, amelynek exportját az Egyesült Államok ellenőrzi”.

 

„Az érintett hardverre, szoftverre és technológiára az Egyesült Államok kizárólagos exportellenőrzése vonatkozik, mivel az USA nemzetbiztonsági érdekeit sértő módon is felhasználhatók”

 

írja a CNN.

 hirdetes_810x300  

 

A zaporizzsjai atomerőmű a maga 6 reaktorával Európa legnagyobb nukleáris létesítménye, amelyet az oroszok még tavaly márciusban, az Ukrajna elleni invázió első hullámában elfoglaltak, és védenek. Az is igaz, hogy az atomerőműben jelentős haditechnika az orosz élőerő van, ráadásul az oroszok gyakran lövik innen a Dnyeper túlpartján lévő Nyikopol városát és annak acélgyárát. Az azonban továbbra is irreális elképzelés, hogy az elmúlt egy évben az oroszok lőtték volna az atőmerőmű területét – jóval valószínűbb, hogy az ukránok voltak.

 

A nemrégiben Pentagonból kiszivárgó dokumentumok szerint nem tüzérségi lövésekre került sor, hanem tavaly ősszel nyugati fegyverekkel és technikával felszerelt, 600 fős elitosztag próbálta a folyó felől megostromolni az erőművet, de az orosz védelem ereje miatt nem jártak sikerrel. A The Times szerint az akció még azokban az ukrán tisztviselőkben is aggodalmat keltett (a nukleáris baleset esélye miatt), akik egyébként támogatnák az atomerőmű visszaszerzését.

 

A mostani amerikai levél mindenesetre igen optimistán próbálja rábírni a háborús bűnösnek és egyéb gazembernek titulált oroszokat, hogy ne manipuláljanak a technológiával:

 

„Az Egyesült Államok törvényei szerint illetéktelen személyeknek, köztük, de nem kizárólagosan, az orosz állampolgároknak és orosz jogi személyeknek, mint például a Roszatom és leányvállalatai, tilos tudatosan és szándékosan hozzáférni, birtokolni, ellenőrizni ilyen technológiát vagy műszaki adatokat, illetve azokat exportálni, tárolni, lefoglalni, felülvizsgálni, újraexportálni, szállítani, átadni, velük manipulálni vagy másokat ilyen tevékenységre felhatalmazni, anélkül, hogy az ilyen orosz jogi vagy természetes személyek az Egyesült Államok minisztériumának minisztere által feljogosított személyekké nem válnának”

 

fogalmaz a levél.

 

A CNN nem tud róla, hogy a Roszatom vagy a Kreml válaszolt volna a levélre.

 

Elég homályos a szóban forgó technológia jellege is. A CNN cikkéből csak az derül ki, amit 2021 nyarán az amerikaiak hivatalosan is elismertek: az USA segített olyan új karbantartási eljárások és műveletek bevezetésében a reaktorokban, amelyek növelik az energiabiztonságot.

 

Megjegyezzük, az is érdekes kérdés, hogy miért vártak ezzel a felszólítással egy évet az amerikaiak, hiszen az erőmű már jó ideje orosz kézen van.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!