Nyitókép forrása: SITA/Diana Černáková

 

Váratlan és meglepő kijelentést tett Boris Kollár (Sme rodina) házelnök Ukrajna NATO-csatlakozása kapcsán. Szerinte elfogadhatatlan, hogy az Észak-atlanti Szövetségbe olyan ország lépjen be, amely háborúban áll. Hamis reményt kelteni Ukrajnában felelőtlenség, de a csatlakozási folyamatot ettől még el lehet kezdeni. Kollár erről az EU házelnökeinek hétfői konferenciáján beszélt Prágában.

 

Az ukrán házelnök Kollár felszólalása előtt arról beszélt, hogy szívesen kapnának hivatalos meghívót a NATO-ba a szövetség júliusi, Vilniusban megrendezésre kerülő csúcstalálkozóján.

 

„Biztosan nem léphet be a NATO-ba egy olyan ország, amely éppen háborúban áll, ez megengedhetetlen. Úgy gondolom, hogy ezt több tagállam nem is ratifikálná. Hamis reményeket kelteni nagyon felelőtlen dolog”

 

fogalmazott a szlovák házelnök. Úgy vélte, hogy a szövetséghez csak békeidőben lehet csatlakozni, máskülönben automatikusan aktiválódna az 5. cikkely és a NATO-tagállamoknak be kéne lépnie a háborúba. 

 hirdetes_810x300  

 

Hangsúlyozta, hogy ez nem jelenti azt, hogy nem támogatná Ukrajna NATO-csatlakozását, de az csak békében elképzelhető, és csak rendes csatlakozási folyamat mellett.

 

„A folyamat elkezdődhet, de tagként még nem csatlakozhatnak”

 

mondta szavait ukrán kollégájához intézve.

 

Az EU-csatlakozás kérdésben Kollár elismételte azt a korábbi álláspontját, hogy Ukrajnának ugyanazon a csatlakozási folyamaton kell átesnie, mint amit Szlovákia is elvégzett.

 

„Nagyon sajnálom, hogy háború dúl, hogy Ukrajnát megtámadták, de ez nem azt jelenti, hogy ezért gyorsított eljárásban részesülhet. Minden tagállam esetében azonos feltételeknek kell teljesülnie”

 

fogalmazott.

 

Prágában 24-én és 25-én zajlik az Európai Unió Parlamenti Elnökeinek Konferenciája, amelyen részt vesz Svájc, Norvégia és Nagy-Britannia is, valamint a tagjelölt országok. A fő témák az orosz-ukrán háború, az energiabiztonság és az EU bővítése.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!