Nyitókép: Alekszej Druzsinyin/MTI/MTVA

 

A Kremlhez kötődő Éjszakai Farkasok orosz motoros klub szombaton „hazafias” körútra indult Moszkvából Berlinbe. A klubvezető, Alekszandr Zaldosztanov, a Sebész által vezetett motoros konvoj célja, hogy május 9-én Berlinbe érjen. Mint ismeretes, Oroszországban május 9-ét a náci Németország legyőzése felett aratott győzelem napjaként ünneplik.

 

Az AFP jelentése szerint több motoros orosz és szovjet zászlót lengetett, miközben elhagyta Moszkvát. Némelyik motorján a „Z” betű volt – az ún. különleges hadművelet szimbólum, amelyet az orosz politikai és katonai vezetés 2022 februárjában robbantott ki Ukrajnában.

 

A szervezők tájékoztatása szerint a motorosok konvoja május 1-jére érkezik meg Volgográd városába, az egykori Sztálingrádba – a szovjet és német csapatok heves csatáinak helyszínére, amely fordulópontot jelentett a második világháború alakulásában a Szovjetunió és szövetségesei győzelme felé.

 hirdetes_810x300  

 

A motorosok innen a kelet-ukrajnai Donbasz régióba indulnak tovább, ahol jelenleg heves harcok zajlanak. A motorosok ott humanitárius segélyt akarnak osztani a civileknek és az orosz katonáknak – az ukrajnai háborút támogató „Nem hagyjuk el sajátjainkat” szlogen jegyében.

 

Zaldosztanovot, aki Vlagyimir Putyin orosz elnök „barátjának” tartja magát, a Nyugat szankcionálta, mert 2014-ben támogatta a Krím-félsziget Oroszország általi annektálását, és jóváhagyta az orosz hadsereg ukrajnai offenzíváját. Az Éjszakai Farkasok tavaly nyár óta szerepelnek az EU szankciós listáján.

 

Az Éjjeli Farkasok már évek óta szerveznek ilyen túrákat Berlinbe a második világháború végének évfordulója alkalmából. Egyes országok provokációnak tekintik ezeket a túrákat, és biztonsági kockázatnak tekintik őket. Korábban például Lengyelország, Bosznia és Grúzia megtiltotta az Éjszakai Farkasok belépését a területükre. Betiltásuk kivívta az orosz diplomácia haragját.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!