Nyitókép: Genya Savilov, Pool Photo via AP

 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfői videóbeszédében országa légvédelmének megerősítésére szólított fel. Egyúttal felidézte a hétfői orosz légitámadásokat is, amelyekben többen életüket vesztették.

 

Az elnök szerint Ukrajna a lehető legaktívabban együttműködik partnereivel légtere védelmének megbízhatóságának növelése érdekében. „Csak tegnap este éjféltől reggel hétig 15 orosz rakétát sikerült lelőnünk” – mondta Zelenszkij. Ugyanakkor hozzátette, Ukrajnának „sajnos” nem sikerült lelőnie az összes orosz rakétát.

 

Valerij Zaluzsnyij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka hétfőn bejelentette, hogy az oroszok az éjszaka folyamán 18 cirkálórakétát lőttek ki Ukrajnára. Zelenszkij a közösségi oldalon azt írta, hogy egy tinédzser – egy 14 éves fiú – életét vesztette egy orosz támadásban az észak-ukrajnai Csernyihiv régió egyik falujában. Két ember vesztette életét egy újabb merényletben a dnyipropetrovszki Pavlohrad városában.

 hirdetes_810x300  

 

„További negyven személy – nők, gyerekek és férfiak – kapott orvosi ellátást a sérülések és traumák után” – írta Zelenszkij. Hozzátette: Ukrajna minden ilyen támadásra válaszol, és esélyt sem ad az orosz megszállóknak.

 

Moszkva hetekig tartó szünet után a múlt héten újraindította a rakétatámadásokat Ukrajna városai és infrastruktúrája ellen. Az április 28-i támadásban, amely a közép-ukrajnai Cserkaszi régióban található Uman városában egy sokemeletes lakóházat ért, 23-an haltak meg, köztük hat 1,5 és 17 év közötti gyermek.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!