Nyitókép: AP Photo/Susan Walsh

 

Bill Clinton volt amerikai elnök már 2011-ben tudta, hogy csak idő kérdése, mikor támadja meg Vlagyimir Putyin orosz elnök Ukrajnát.

 

Miután 2011-ben találkozott Putyinnal a svájci Davosban, Clinton rájött, hogy Oroszország egy napon megtámadja Ukrajnát. Az amerikai exelnök ezt a The Financial Timesnak nyilatkozta. A kölcsönös megbeszélésen ugyanis a Kreml vezetője nem értett egyet elődje, Borisz Jelcin megállapodásával. A megállapodás értelmében Ukrajna lemond a szovjet nukleáris fegyverekről cserébe azért, hogy Oroszország tiszteletben tartja a határait. A megállapodást az Egyesült Államok közvetítette.

 

„Vlagyimir Putyin 2011-ben, három évvel a Krím elfoglalása előtt azt mondta nekem, hogy nem ért egyet azzal a megállapodással, amelyet Jelcinnel kötöttem… Azt mondta: „Nem értek vele egyet, nem támogatom, és nem is kötelez bennünket”

 

 hirdetes_810x300  

– idézte Clinton Putyint. Ettől a naptól kezdve tudta, hogy Ukrajna megszállása csak idő kérdése.

 

Clinton felesége, Hillary is bekapcsolódott az FT szerkesztőjének adott interjúba. Azt mondta, Ukrajnának vagy le kell győznie Oroszországot, vagy legalább vissza kell szereznie az elvesztett területeket, hogy véget vessen a háborúnak.

 

„Szükségük van némi befolyásra… Semmilyen körülmények között nem bíznék Putyinban a tárgyalóasztalnál, hacsak az általunk támogatott ukránoknak nincs elegendő befolyásuk“

 

– jelentette ki Hillary Clinton.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!