Nyitókép forrása: SITA/Diana Černáková

 

Ukrajna figyelmét semmi sem kerüli el, és mivel Szlovákia az egyik leghűségesebb és arányaiban az egyik legnagyobb katonai támogatója, ezért elég gyakran foglalkoznak a szlovák belpolitikával. Természetesen a Nyugat és ukránbarát erők valamint oroszbérencek közti csatára egyszerűsítve le a képet. Az Europska Pravda cikke azonban több olyan megállapítást is tartalmaz, amit a szlovák sajtóban nem nagyon találunk meg. Az egyik ilyen, hogy a cikk szerint a Nyugat-barát kormány és Zuzana Čaputová államfő azért trükközött (!)  az előrehozott választások elodázásával, hogy késleltesse vagy megakadályozza a Smer, vagyis az oroszbarát „autoriter” párt visszatérést a hatalomba.

Az E. Pravda úgy véli, Čaputová államfő utolsó reménye a szakértői kormány kinevezése. Ezzel próbálja ugyanis elkerülni a Smer visszatérést, aki korrupciós ügyei mellett oroszbarát kijelentéseiről is ismert.

 

„Azért, hogy elkerülhető legyen Fico választási győzelme, aki második Orbánná válhat, azonnal cselekedni kellett”

 

fogalmaz a lap. Kiemelik, hogy Ukrajnának szerencséje volt, hogy a szlovák politika élén olyan ukránbarát politikusok állnak (és álltak eddig), mint Zuzana Čaputová államfő, Eduard Heger kormányfő és az ő vezető miniszterei, annak ellenére, hogy „Szlovákia az orosz propaganda által legfertőzöttebb országok közé tartozik”.

 

 hirdetes_810x300  

A lap szerint Robert Fico, a Smer elnöke ellenzékből Orbán Viktor magyar miniszterelnök nyomdokaiba lépve kritizálja a Nyugatot a fegyverszállítások miatt, sőt, feljelentéssel fenyegeti azokat a tisztviselőket, akik jóváhagyták a szlovák MiG-29-esek átadását Ukrajnának.

 

A szlovák kormányzópártok támogatottságát a koalíción belüli veszekedések, a botrányok és elkövetett hibák sora tépázta meg, amivel nőtt az ellenzék mozgástere a visszatérésre.

 

„Hogy a szlovák hatóság ezt elkerülje, trükköznie kellett. Decemberben Eduard Heger kormányával szemben a parlament megszavazta a bizalmatlansági indítványt. Ez azt jelenti, hogy előrehozott választások jönnek, amelynek eredményeképpen Fico visszatérése gyakorlatilag szükségszerűen bekövetkezett volna. (…) Az eljárási hézagokat kihasználva azonban a koalíciónak sikerült az előrehozott választásokat szeptember 30-ra tolnia – eddig még egyetlen szlovák ügyvivő kormány sem kapott ennyi időt. Zuzana Čaputová államfő pedig, akinek volt lehetősége szakértői kormány kinevezésére az alkotmányból adódóan, adott még egy esélyt Heger kormányának, hogy helyrehozza a hibáit, javítson a gazdaság helyzetén és megmentse a pártok támogatását

 

írja a lap.

 

Csakhogy a dolog nem jött össze, és Heger új pártjáról, a Demokratiról kiderült, hogy nem nagyon van esélye a parlamentbe jutásra.

 

„Az utolsó csepp a pohárban Rastislav Káčer szlovák külügyminiszter lemondása volt, akit Heger jobbkezeként emlegetnek (…). Káčert főleg Orbán Viktorral kapcsolatos kemény kijelentéseiről ismerik, Heger botrányos bejelentését (a köztévében mondott rendkívüli beszéde alkalmával – a szerk.) szörnyű tévedésnek nevezte, és azonnal bejelentette, hogy kérvényezi felmentését posztja alól”

 

így az ukrán lap.

 

A későbbiekben a Pravda Ódor Lajosról, az új hivatalkormány fejéről értekezik, akit a „szlovák Draghiként” emleget (Mario Draghi az Európai Központi Bank elnöke volt).

 

A Pravda szerencsének tartja, hogy a sajtóban megjelenő nevek arra utalnak, hogy a kormányzat eddigi főiránya nem változik. Erre utalt szerinte az is, hogy Čaputová április végi kijevi látogatása alkalmával azt mondta az ukrán sajtónak, hogy a választásokig nem fog változni Szlovákia Ukrajna-politikája.

 

Egy Čaputovához közel álló politikus pedig az Europska Pravdának kijelentette: „Garantálhatom, hogy ha május 15-ig változnak is a külügyminisztérium vagy a védelmi minisztérium vezetői, biztosan ukránbarát politikusok kerülnek oda”. 

 

Az ukrán lap úgy véli, hogy az új kormánynak marad négy hónapja arra, hogy megfordítsa a szlovák választók csalódottságát és „megmutassa, hogy a szabad és demokratikus Szlovákia gazdaságilag sikeresebb lehet, mint az autoriter”.

 

Megjegyezzük, az Europská Pravda igen leegyszerűsített jelzőket használ, bár az ukránoktól megszokhattuk, hogy aki nem sorol be a háborút végsőkig propagálók táborába az csak orosz kollaboráns lehet a szemükben.

 

Körkép.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!