Nyitókép forrása: mandiner.hu

 

Nyomozást indított a berlini rendőrség emigráns orosz ellenzékieknél jelentkezett mérgezéses tünetek miatt – írta a Welt am Sonntag című vasárnapi német lap.

 

A tartományi bűnügyi hivatal államvédelmi osztálya két emigráns ügyét vizsgálja, akik részt vettek Mihail Hordorkovszkij rendszerkritikus orosz üzletember egy április végén Berlinben tartott konferenciáján – írta a Welt am Sonntag, hozzátéve, hogy a német főváros rendőrségének sajtóosztálya megerősítette értesülésüket.

 

Mint írták, az esetről a napokban beszámolt az agents.media címen működő orosz nyelvű portál, amelynek beszámolója szerint az egyik érintettnél már az április 29-én kezdődött kétnapos konferencia előtt kiütközhettek mérgezésre utaló tüntetek. Az illető Berlinbe érkezve felkereste a Charité egyetemi klinikát, ahol Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikust is ápolták 2020-ban, miután hazájában mérgezéses merénylet áldozata lett.

 

A másik érintett, az Egyesült Államokban élő Natalia Arno az agents.media cikkének megjelenése után a Facebook közösségi portálon arról számolt be, hogy akut fájdalom mellett „furcsa tüneteket” tapasztalt, amelyek bő két hét alatt sem múltak el teljesen. A Szabad Oroszország Alapítvány (Free Russia Foundation) nevű amerikai civilszervezet elnöke szerint felmerül a gyanú, hogy megmérgezték valamilyen idegméreggel. A Welt am Sonntag érdeklődésére jelezte, hogy az ügyet vizsgálja az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI).

 hirdetes_810x300  

 

A lap felidézte, hogy az utóbbi években több mérgezéses merénylet is történt rendszerkritikus oroszok ellen bel- és külföldön.

 

MTI

 hirdetes_810x300  

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!