Nyitókép: Mauro Scrobogna/LaPresse via AP

 

Az Utolsó Generáció csoport olaszországi szervezetének klímaaktivistái polgári engedetlenségi akciót szerveztek vasárnap, hogy felhívják a figyelmet a klímaválság kezelésének szükségességére. Hígított szénből készült fekete folyadékot öntöttek a híres római Trevi-kútba. A város polgármestere azonban később felhívta a figyelmet arra, hogy az akció miatt akár 300 ezer liter vizet is ki kell engedni a szökőkútból.

 

Az Utolsó Generáció környezetvédelmi szervezet szerint a tiltakozás során használt fekete folyadék nem károsította a szökőkutat.

 

Róma polgármestere, Roberto Gualtieri erre úgy reagált, hogy a Róma történelmi központjában található Trevi-kút megtisztítása „időbe, erőfeszítésbe és vízbe kerül, mert ez a szökőkút a víz recirkulációjának elvén működik”.

 hirdetes_810x300  

 

„Most ki kell ürítenünk, és ki kell öntenünk 300 000 liter vizet”

 

– magyarázta.

 

Egy körülbelül tízfős olasz csoport vasárnap a rendőrség beavatkozása előtt belemászott szökőkútba, és egy „Nem fogunk fizetni a fosszilis tüzelőanyagokért” feliratú táblát tartott. Ez utalás volt a közpénzek és a fosszilis tüzelőanyag-támogatások leállítására irányuló kampányra.

 

„Hazánk haldoklik” – skandálták a turisták és a járókelők sértegetése közepette, majd a rendőrség közbelépett, kirángatták az aktivistákat a szökőkútból és elvezették őket.

 

Az Utolsó Generáció aktivistái már levest, süteményt, burgonyapürét vagy mosható festéket is öntöttek a történelmi és kulturális műemlékekre vagy múzeumi műalkotásokra.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!