Nyitókép forrása: illusztráció/A kép április 25-én készült az oroszországi Brjanszkk régióban, ahol vélhetően egy ukrán támadás során tűz ütötött ki a Barátság-kőolajvezetéket üzemeltető Transznyeft egyik raktárában. /SITA/Anonymous source via AP

 

Ukrajna olajvezeték-létesítmények ellen indított dróntámadásokat Oroszország belterületén szombaton, a célpontok között volt a Barátság kőolajvezeték egyik kiszolgáló állomása is, miközben a csapások közvetkeztében legalább ketten életüket vesztették – közölte orosz forrásokra hivatkozva a Reuters.

 

Az Oroszország területe elleni ukrán dróntámadások intenzitása az elmúlt hetekben nőtt, a The New York Times pedig arról számolt be, hogy az amerikai hírszerzés szerint Ukrajna állt a Kreml elleni, május elején történt dróntámadás mögött.

 

Ukrajna nem vállalta a felelősséget az orosz hátországot ért támadásokért. Az ukrán védelmi minisztérium nem reagált érdemben a értesülésekre – szögezte le a Reuters.

 

 hirdetes_810x300  

A Moszkvától északnyugatra fekvő Tver régióban két drón csapódott be a Barátság kőolajvezeték egyik elosztóállomásába. Ez a világ egyik legnagyobb kőolajvezetéke, amelynek déli ága Magyarország és Szlovákiát is ellátja kőolajjal. Az állomás mintegy 500 kilométerre fekszik az ukrán határtól.

 

Az orosz biztonsági szolgálatokkal jó kapcsolatot ápoló Baza Telegram-csatorna szerint a drónok a Barátság kőolajvezeték kiszolgáló állomását támadták.

 

Az ukrán határhoz közeli orosz Belgorod régióban kialakult lövöldözésben legalább egy ember életét veszítette, hárman pedig megsebesültek, köztük két fiatalkorú személy. Erről Vjacseszlav Gladkov, a régió kormányzója számolt be. Kurszk régióban pedig egy építőmunkás halt meg az ukrajnai határ közelében végrehajtott ágyúzásban.

 

A nyugat-oroszországi Pszkov régióban két drón okozott robbantást, a orosz hivatalos közlések szerint a robbanásban megsérült az olajvezetékhez tartozó adminisztratív épület.

 

A szovjet időkben kiépített Barátság kőolajvezeték kapacitása napi 2 millió hordó. Ennek jelenleg csak egy részét használják ki, mivel az északi ágon gyakorlatilag nem szállítanak orosz kőolajat, mivel Németország és Lengyelország betiltotta az orosz fekete arany importját. A déli ágon azonban Magyarország és Szlovákia felé még mindig halad a szállítás.

 

Ugyanakkor egy nemrég napvilágra került hírszerzési információ szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök már februárban azt javasolta, hogy Magyarország gazdaságának tönkretétele érdekében az ukrán erők robbantsák fel a Barátság kőolajvezeték déli, Ukrajnán keresztülhaladó ágát.

 

Ukrajna a orosz belterületek elleni támadásokat tagadja, a védelmi minisztérium állítja, hogy csak az Ukrajna nemzetközileg elismert területein lévő orosz állásokat támadják.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!