Nyitókép: AP Photo/Charlie Neibergall

 

Mint az várható volt, az exelnökkel szembeni vádemelés robbanásszerű hatással van az amerikai közéletre, ami tartós lehet egészen a jövő évi választások végéig. Az ügyek sokaságára tekintettel Trumpra 5 évet is meghaladó szabadságvesztés róható ki.

 

Közben – a bíróság engedélyével – az igazságügyi minisztérium feldedte a Trump ellen emelt 37 vádpontot a nyilvánosság előtt.

 

Az Egyesült Államok Florida déli körzetének kerületi bíróságára benyújtott 44 oldalas vádirat azt állítja, hogy Trump „megkísérelte akadályozni az FBI és a nagyesküdtszéki vizsgálatokat, és eltitkolta a titkosított dokumentumok megőrzését”. A vádiratban összeesküvőtársként nevezik meg Walt Nautát, Trump segítőjét, aki a Fehér Ház inasaként szolgált.

 hirdetes_810x300  

 

A vádirat összesen 37 vádpontot sorol fel Trump ellen:

 

31 rendbeli titkosított dokumentumok szándékos megőrzése
1 rendbbeli összeesküvés az igazságszolgáltatás akadályozására
1 dokumentum vagy nyilvántartás visszatartása
1 db dokumentum vagy irat elrejtése
1 szövetségi vizsgálat során keletkezett dokumentum eltitkolása
1 rendbeli iratrejtegetés
és 1 rendbeli hamis állítások.

 

Trumpnak jövő kedden kell megjelennie a miami bíróság előtt.

 

Mark Levin jogászprofesszor, aki Ronald Reagan kormányában dolgozott, azt vetíti elő a Fox News műsorában, hogy a Biden-kormányzat egypárti, autoriter rendszer kidolgozásán fáradozik, és emiatt van szüksége legbefolyásosabb ellenfelének kiiktatására.

 

A tekintélyes jogász levezetése a „felperzselt föld” stratégiáját vetíti előre, vagyis, hogy a republikánusoknak fel kell égetniük minden kapcsolatot, ami őket Joe Bidenhez vagy a demokratákhoz kötheti.

 

Más republikánusok a demokraták ravaszságát és sandaságát emlegetik, mert az adósságplafonról szóló megállapodás sosem jött volna létre, ha a vádemelést már előtte bejelentik.

 

Trump megrendült és elérzékenyült

 

Maga az érintett – politikai pályáján talán először – könnyekkel küszködve foglalta össze újra, hogy az eljárást kimódoltnak, alaptalannak, törvénytelennek és leszámolás jellegűnek tartja.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.